NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Újabb mérföldkő a karbonsemleges közúti fuvarozás felé vezető úton

Újabb mérföldkő a karbonsemleges közúti fuvarozás felé vezető úton

Magyarországon elsőként a Waberer’s tankolt klímasemleges BioLNG üzemanyagot az Arelgas LNG kúton.

A földgázzal meghajtott LNG üzemű kamionok átlagosan 15–20 százalékkal kevesebb CO2-t bocsátanak ki dízel társaikhoz képest. Ezzel szemben a BioLNG üzemanyaggal hajtott kamionok akár 99,8 százalékkal is csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást, ugyanakkor nemcsak a közúti fuvarozásból származó károsanyag-kibocsátás csökken az alternatív üzemanyagnak köszönhetően, hanem a zajterhelés is.

Az Arelgas Kft. elsőként hozott tisztán megújuló eredetű (bio) cseppfolyósított metánt, azaz BioLNG-t Magyarországra, amelyből a Waberer’s csoport tankolhatta meg Volvo FH 460 típusú LNG meghajtású kamionját a szigetszentmiklósi töltőállomáson.

A Waberer’s csoport maximálisan elkötelezett a fenntartható működés mellett, nem hiába üzemeltetik hazánk legnagyobb alternatív hajtásláncú flottáját, amelyben két Volvo FH típusú LNG nyerges vontató is megtalálható. A cégcsoportnál hatalmas előrelépésnek gondolják az Arelgas Kft. BioLNG üzemanyagát, hiszen általuk egy újabb környezetkímélő megoldás vált elérhetővé a nehéz tehergépkocsiknak a hazai közlekedésben, ráadásul különösebb üzemeltetési korlátok nélkül.

Az Arelgas Kft. jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a tiszta, gáz alapú közlekedés Magyarországon is széles körben elérhetővé váljon. A BioLNG révén egy újabb megfizethető árú, klímasemleges technológia jelent meg Magyarországon, és nyújt alternatív megoldást a fuvarozók számára. A magyarországi ellátást az Arelgas Kft. biztosítja import BioLNG-vel mindaddig, amíg a belföldi termelés el nem indul.