Tulajdonosváltás, trendek, tervek – interjú Zölei Nikolettel, az iData értékesítési vezetőjével

Tulajdonosváltás, trendek, tervek – interjú Zölei Nikolettel, az iData értékesítési vezetőjével

Egészen friss információ, hogy tulajdonosváltás volt az iDatánál. Ki az új tulajdonos? Mit jelent ez a gyakorlatban? Mi mindenben várhatóak változások? Kérdéseinkre Zölei Nikolett értékesítési vezető válaszolt.

– Mi motiválta a tulajdonosváltást?

– Minden gyermek életében eljön az a pillanat, amikor el kell engedni, meg kell, hogy tapasztalja a „kinti” világot. Az iData Kft. új tulajdonosa a norvég Norbit ASA cégcsoport lett. A szülők vigyázó szemei azonban tovább kísérik a gyermek életútját: Szabó András sem hagyja el az iDatát, ügyvezetőként továbbra is támogat minket.

– Kérem, mutassa be a Norbitot olvasóinknak!

– A Norbit vállalatot 1995-ben alapították, és a székhelye Trondheimben, a norvég „Szilícium-völgyben” található. Leányvállalatai és disztribútorai 16 országban vannak jelen. Az iDatával egyesülve a munkavállalók száma több mint 400 fő fölé emelkedett. A Norbitnak három üzletága van (ld. keretben. A szerk.), közülük az iData az ITS (Intelligent Traffic System) üzletághoz csatlakozott, ahol az útdíjjal és a közlekedéssel kapcsolatos megoldásokat fejlesztik és értékesítik. Bekapcsolódásunkkal a gyártás és az eszközértékesítés most szolgáltatási platformmal is kiegészült, így lett teljes a Norbit tevékenységi köre. A vállalat víziója és a legfontosabb értékei (We deliver! Safe under pressure; Refinement of talents) teljes mértékben megegyeznek a mi értékeinkkel: szolgáltatunk, biztonságot nyújtunk nyomás alatt is, a tehetségeket csiszolgatjuk. Az alábbi kisfilm tökéletesen megmutatja, hogy mi inspirálja a Norbitot és minket: https://norbit.com/home/about/vision-and-values. A Norbit hitvallása az „Explore more!” (Fedezzünk fel!), ami ránk is jellemző, hiszen a telematikai piacon mindig tudtunk különleges projekteket felmutatni. Rajongunk az új, lehetséges piacok által nyújtott kihívásokért, mint például a bója- vagy a villanypásztor-távfelügyelet, illetve a vitorlás hajók felügyelete és ütközésérzékelése, vagy akár a cementszállítás teljes folyamatának ellenőrzése.

– Miért előnyös a váltás az iData számára?

– A Norbit mint tőkeerős befektető tovább stabilizálja a céget. Nemzetközi szinten elfogadott és jól működő sztenderdekkel és know-how-val erősíti az iData piaci szerepét. Ezáltal a konjunktúraképességünk is növekszik, és a jövőben nagy változásokra számítunk. A közös stratégiánk következő nagy mérföldköve az iData szolgáltatási piacának további 4 országra való kiterjesztése és a meglévő leányvállalatok munkavállalói létszámának növelése. A Norbit támogatásával bővíteni tudjuk a fejlesztési kapacitásunkat, így felgyorsítva a fedélzeti egységek és a NaviTrack szolgáltatásunk továbbfejlesztését, illetve további erőforrás érkezik a rendszerintegrációk folyamatos növeléséhez. A norbitos mérnökökkel együtt több mint kétszeres kapacitásunk lett, és bár máson dolgozunk, a technológiai transzfer mindkét irányban már most hatalmas előnyöket vetít előre. Sok jövőbeni technológia a rádiós/BlueTooth-os/RFID-s irányba mutat; ez a Norbit legerősebb irányvonala, többek között csúcstechnológiát képviselő rádiós haditechnikai berendezéseket is gyártanak.

– Hogyan hatott a váltás a munkatársakra? Profitálhatnak belőle?

– Mindenkinek lett egy norvég beceneve, és az összes kolléga norvég nyelvtanfolyam után érdeklődött a HR-nél. Fókuszba került a szánhúzó kutyák távfelügyelete, illetve a hószán-üzemóra figyelése is… Komolyra fordítva a szót az iDatások örömmel fogadták a tulajdonosváltást, hiszen ők is látják, hogy ezzel a lehetőségeink a többszörösére nőttek, így sokkal szélesebb spektrumban tudjuk magas színvonalon kiszolgálni ügyfeleinket a piacon. A tőkeerős, innovatív háttér lényegében a munkatársaink lojalitását, biztonságérzetét is növelte. A korábban említett értékek közül a Refinement of talents, azaz a tehetségek csiszolása az iData munkavállalói részére hatalmas előnnyel jár: a Norbit segít, hogy egy más világnézettel, más szemszögből térképezhessük fel a lehetőségeinket és egy kicsit kimozdulhassunk a hazai telematikai megoldások megszokott köréből, és ezáltal egy kicsit színesebbé válhatunk. A „Safe under pressure” kultúra teljesen átitatja a Norbitot és az iDatát is: csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Egy magát biztonságban érző kolléga sokkal kreatívabb egy technológiai, tudásalapú cégnél. Bevállalóság nélkül sokkal nehezebb valóban jó megoldásokat kifejleszteni.

– Milyen most a magyar telematikai piac?

– A legjelentősebb változás ebben az évben, ami már tavaly is érezhető volt, hogy óriási a gépjárművezető-hiány egész Európában. Több partnerünk sajnos a flottája csökkentése mellett döntött, hiszen hónapok óta nem találtak megfelelő kollégákat a teherautókra. E probléma megoldása egyhamar nem várható, a hiányt a folyamatok optimalizálásával és a járművek kapacitásának csúcsra járatásával lehet némileg mérsékelni. Az ügyfeleinknél azt láttuk, hogy egyre szélesebb körű szolgáltatási csomagot vesznek igénybe annak érdekében, hogy ezzel is átláthatóbbak és időhatékonyabbak legyenek a folyamataik. Mivel a fuvardíjakban nem tapasztalható érdemi változás, de a partnereink költségei folyamatosan növekednek, ezért egyre nagyobb szükség van a folyamatok újragondolására és átszervezésére, a munkavégzésre és az adminisztrációra fordított idő csökkentésére, a vállalatirányítási rendszerek integrációjára, automatizált riportok használatára. Megnövekedett az igény az online tachográf-letöltési szolgáltatásunk iránt is. A költségérzékeny piacon az iData szolgáltatásai segítik optimalizálni a cégek tevékenységét és operatív folyamatait, biztosítva ezáltal egy még fenntarthatóbb működést.

– Milyen újdonságokat terveznek az elkövetkező időszakban?

– A következő évben az eddigiekhez hasonlóan nagy hangsúlyt fektetünk a NaviTrack szolgáltatásunk továbbfejlesztésére, amellyel meggyőződésünk szerint értékes segítséget nyújthatunk a járműveket vezénylő szakemberek számára. Az iData elhivatott a folyamatos fejlesztés és innováció irányába, amelyekben továbbra is számítunk partnereink támogatására, hogy együtt hozhassunk létre piaci igényekre szabott megoldásokat.

 

A NORBIT ÜZLETÁGAI

Az Oceans divízió globális tengeri piacokra szabott technológiai fejlesztésekkel foglalkozik. Szélessávú, többsugaras szonárokra specializálódott tenger alatti és felszíni megoldásokat nyújtanak, például tengerfenék és a partszakasz vizsgálatára és azokról történő tökéletes pontosságú térkép készítésére alkalmas termékeket kínálnak. Ezáltal többek között a kiépítendő csővezeték-rendszerek tenger alatti lefektetését támogatják. Ez az innováció lehetővé teszi a nagy tengerfenék-területek részletgazdag feltérképezését. A másik érdekes fejlesztésük az olajkutak biztonságos működését segíti elő. A környezetszennyezés elkerülése érdekében a kutak körüli vízfelületet nagyfelbontású kamerákkal, radarokkal, szonárokkal és egyéb szenzorokkal figyelik, amelyek segítségével azonnal felismerik az olajfoltokat, és a 0–24 órás diszpécserszolgálat riasztja a területileg illetékes szakembereket. Természetesen a Norbitnak arra is van megoldása, hogy a híres norvég farmokon hogyan ösztönözzük a lazacokat növekedésre, mozgásra, szaporodásra környezetbarát módszerekkel. Ez a különleges merülőtechnológia fényekkel, környezet- és akusztikus szenzorokkal támogatja a hatékony halgazdálkodást, így csökkenthető a felhasznált vegyszerek, antibiotikumok mennyisége. Ezzel a technológiával a korábbiaknál sokkal egészségesebb halhoz juthatnak a vásárlók.

A másik üzletág a PIR (Product Innovation and Realization, Termékinnováció és Megvalósítás). Norvégiában két nagy gyáregység működik Roros-ban és Selbuban, ahol robotokat és automatizált gyártósorokat üzemeltetnek. Ezek segítségével gyártanak például ülésfűtéshez, illetve okostachográf technológiához kapcsolódó vezérlőmodulokat. Az utóbbi teszi lehetővé azt, hogy a közúti ellenőrzés során a jármű megállítása nélkül hozzáférjenek a tachográf adataihoz.

Az ITS (Intelligent Traffic System) divízióban találhatóak a fixen telepített kamerák és a DSRC-alapon működő fedélzeti eszközök, rádióleolvasók. A gyártás szigorú sztenderdek alapján történik. A Norbit az autóipari előírásoknak, követelményeknek megfelelő tanúsítványokkal rendelkezik. Az iData ehhez az üzletághoz kapcsolódik tevékenységével.