NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

E-csuklós autóbusz közlekedik a fővárosban a Zöld Busz Programban

E-csuklós autóbusz közlekedik a fővárosban a Zöld Busz Programban

A HUMDA Zrt. Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojektjében egy újabb elektromos meghajtású busztípust tesztelnek Budapesten. Az Arrivabus üzemeltetésében közlekedő MAN Lion’s City 18 E típusú 4 ajtós csuklós elektromos autóbuszt próbálhatják ki az utasok a belvárost is átszelő 8E vonalon.

A 18 méter hosszú autóbusz 130 fő befogadására képes. A 640 kWh kapacitású nikkel-mangán-kobalt (NMC) akkumulátorcsomag egy töltéssel 350 kilométeres távolság megtételére képes a gyári adatok szerint. A jármű szabványos egyenáramú (DC) CCS-Type2-es csatlakozón keresztül lehet töltető legfeljebb 150 kW teljesítménnyel, mely 4 óra alatt képes teljesen feltölteni a járművet. A motor csúcsteljesítménye 320 kW.

A mintaprojektek, így a budapesti demonstráció során is olyan üzemeltetési tapasztalatokat szerez a HUMDA, amelyek a jövőbeni beruházásoknál nélkülözhetetlenek, másrészt ezek kiváló háttéranyagot biztosítanak az elektromobilitással kapcsolatos jövőbeni döntések megalapozására. A hazai közösségi közlekedés járműállományának megfelelő ütemben történő modernizálódása hozzájárul a klímacélok eléréshez. A Zöld Busz Programban eddig több mint 100 elektromos meghajtású autóbuszt adtak át a budapesti agglomerációban és vármegyeszékhelyeken.