Húsz százalék árbevétel-növekedés, több száz milliós beruházások

Húsz százalék árbevétel-növekedés, több száz milliós beruházások

A Gebrüder Weiss a 2021. üzleti évben 2,54 milliárd euró nettó árbevételt ért el (előzetes adat). Ez a megelőző év adatához képest (2020: 1,77 milliárd euró) 43 százalékos növekedést jelent. A dunaharaszti székhelyű magyar leányvállalat forgalma 2021-ben 20 százalékkal bővült. A továbbított küldemények száma 20 százalékkal, a küldemények átlagos súlya 14 százalékkal növekedett, a házhoz szállítási terület pedig 33 százalékos forgalombővülést mutat.

A vállalatcsoport forgalombővülése több mint 70 százalékát a légi és tengeri szállítmányozási terület adta. A világszerte gondot okozó raktérhiány miatt a hajózási társaságok és a légitársaságok fuvardíjai a többszörösére emelkedtek. Ezen költségek továbbszámlázása jelentős mértékben hozzájárult a logisztikai vállalat forgalmának növekedéséhez – ugyanakkor új kihívások elé is állította a vállalatot.

„2021 ismét egy különleges év volt, amelyet nagyfokú változékonyság jellemzett. Büszke vagyok arra, hogy munkatársaink a nehéz körülmények ellenére is ilyen teljesítményt nyújtottak” – nyilatkozta Wolfram Senger-Weiss, a Gebrüder Weiss igazgatótanácsának elnöke.

A vállalat 2021-ben a megnövekedett igényekhez igazított légi charter-kiszállítást szervezett ügyfelei számára, és teherszállító repülőgéppé átalakított utasszállítókat is felhasznált erre a célra. A globális hálózat egyik fontos fejlesztési lépése volt az Ipsen Logistics üzletág 2020 végén végrehajtott felvásárlása Németországban, Lengyelországban és Malajziában. A légi és tengeri szállítmányozási terület a logisztikai üzletággal együtt összesen 1030 millió eurós forgalmat ért el (2020: 470 millió euró).

 

Vezető pozíció a magyar piacon, félszáz új munkahely

A közúti szállítmányozás és logisztika üzletág 1277 millió eurós forgalommal (2020: 1104 millió euró) zárta az évet, ami 16 százalékos növekedésnek felel meg. A hatékonyságnövelés érdekében a Gebrüder Weiss új technológiát alkalmazott a szállítástervezés, rakodás és rakománymérés terén, Bécs és a német Ruhr-vidék között pedig intermodális összeköttetést alakított ki. A közúti szállítmányozás minden területén új kiszállítási rekordok születtek.

A háztartási disztribúció 298 ezer küldeményével a GW Kft. a 31,5 kg-nál nagyobb tömegű termékek terítési piacának vezetőjévé vált. Magyarországon a Gebrüder Weiss Kft. csaknem félszáz új munkahelyet hozott lére, amellyel a foglalkoztatottak létszáma 428 főre emelkedett.

 

Több száz milliós beruházással négy új logisztikai központ Magyarországon

Dunaharaszti és Győr mellett a magyar leányvállalat Zalaegerszegen, Pécsett, Polgáron és Szegeden működtet telephelyeket, ezzel befejeződött a GW Kft. 6 egyenrangú, önálló menedzsmenttel és döntési jogkörrel rendelkező magyarországi hálózatának kiépítése. Megteremtette az egy kézben lévő országos lefedettséget, ezáltal országosan biztosítja ugyanolyan magas színvonalon és minőségi mutatók mellett a teljes szolgáltatási palettáját.

A vállalatcsoport felvásárlásokat hajtott végre Bulgáriában és Törökországban, továbbá új telephelyeket hozott létre Csehországban és Dél-Koreában. Összesen 112 millió eurót fektetett telephelybővítésekbe és új építésű ingatlanokba (2020: 75,6 millió euró), ami a vállalat történetében az eddigi legmagasabb beruházási volumen. A hálózat bővülésével együtt a munkavállalók száma 8 százalékkal növekedett és mintegy 8000 fő volt. (Fotó: Gebrüder Weiss/Sams)