AkkuLog

Új útvonalon új terminál

Új útvonalon új terminál

A kínai Shenzhen Neptune Logistics vállalat bejelentette, hogy hozzávetőleg 15 millió dollárral járul hozzá logisztikai terminál építéséhez Üzbegisztánban. Nem ez az első külföldi cég, aki megteszi ezt a lépést, a német Rhenus cég ugyanis korábban hasonló tervekről számolt be.

Az Üzbég Vasút és leányvállalatai az elmúlt hónapokban szoros kapcsolatban álltak potenciális kínai üzleti partnerekkel, például együttműködési megállapodást írtak alá a Shandong Port Logistics Grouppal és a Jiayou Internationallel. Az üzbég felek szerint ezeknek a megállapodásoknak a célja a multimodális logisztikai szolgáltatások és a szállítmányozási volumen javítása. Kifejezetten a Kína–Kirgizisztán–Üzbegisztán útvonalon történő szállítást célozzák meg, amely nyugat felé vezet Európába.

Üzbegisztán ugyanakkor felkeltette az európai vállalatok érdeklődését is olyan szárazföldi szállítási útvonalak létrehozásában Kína felé, amelyek kikerülik Oroszországot. Tavaly a német Rhenus logisztikai cég 20 millió dollárt fektetett be egy új multimodális elosztóközpont megépítésébe az Andizsán régióban, amelyet az Üzbég Vasút áruszállító leányvállalatával közösen kezel majd. A terminál évente akár 300 ezer tonna árut is képes lesz átrakni.