Innovatív és fenntartható megoldások – interjú Mórocz-Jordán Krisztinával, a DHL Globál Szállítmányozási Kft. légi szállítmányozási igazgatójával

Ezek a kulcsszavak ma a légi fuvarozásban is, amelyekkel a globális speditőrcégek a piaci kihívásokra válaszolnak. A jelenlegi, többszörösen terhelt gazdasági-üzleti környezetben fokozottan érvényes megközelítés ez, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtsanak ügyfeleiknek, amelyek az igényeket maradéktalanul kielégítik.

– Milyen trendek (viszonylatok, árufélék, kapacitások) határozzák meg a globális légi szállítmányozási piacot?

– A légi áruszállítás iránti kereslet most alacsony szinten van, de volumen tekintetében minimális növekedés tapasztalható az elmúlt időszakban. A magas infláció gazdasági és kereskedelmi folyamatokra gyakorolt negatív hatása továbbra is érzékelhető. Az árukészletek magas szintje és a vásárlóerő visszaesése együttesen járul hozzá a viszonylag mérsékelt kereslet alakulásához. A jelenlegi árumennyiség számára elegendő a piacon elérhető légi kapacitás. A nyári turisztikai szezonban a repülőjáratok iránt megnövekedett igénynek köszönhetően javult az ún. belly cargo kapacitás aránya, ami a személyszállító gépek rakodóterében áll rendelkezésre. Globálisan nézve jelenleg 12 százalékkal nagyobb fuvarkapacitás érhető el, mint egy évvel ezelőtt. Az üzemanyagköltségek továbbra is magasabbak a megszokottnál, a hordónkénti ár ismét meghaladja a 100 dollárt. Az Energia-információs Hivatal (EIA) emelte a nyersolaj árának előrejelzését a 2023 IV. negyedévére, az üzemanyagkészletek az év végéig várhatóan csökkenni fognak. A fuvardíjak terén továbbra is kompetitív a piac, bár bizonyos kereskedelmi útvonalakon enyhe áremelkedést látunk. A hosszú távú díjszabások stabilitását az idei év IV. negyedévében várjuk. Az Oroszország és Ukrajna között fennálló háború miatt várhatóan a nemzetközi kereskedelmet korlátozó szankciók is érvényben maradnak. Úgy gondolom, hogy a légi csúcsszezon közeledtével összességében mérsékelten növekedhet a volumen, azonban a gazdasági folyamatok továbbra is befolyásolják a piaci környezetet.

– Milyen kihívásokkal kell szembenézni az aktuális üzleti évben?

– A fent említett tényezők alapján számos kihívásra lehet számítani a jövőben. A kereslet vélhetően alacsony marad, emellett a kereslet ingadozását sem lehet pontosan előre jelezni. A magas üzemanyagárak további költségnyomást jelentenek az ágazat szereplői számára, ami hatással lehet a működési költségekre és az árazásra. A légitársaságok alacsony hozamokkal számolhatnak, ami az üzleti megtérülést nézve nehézséget jelenthet a számukra. A környezetvédelemmel kapcsolatos aggályok nyomán a légi szállítási iparágban is megjelentek a fenntarthatósággal kapcsolatos elvárások, és ez befolyásolja a piaci szereplők üzleti stratégiáját és döntéseit. A légi szállítási szektor szereplőinek, legyen szó légitársaságról vagy szállítmányozóról, folyamatosan alkalmazkodniuk kell ehhez a gyorsan változó környezethez, rugalmas és hatékony üzleti stratégia megvalósításával.

– Milyen sajátosságai vannak a hazai piacnak ebben az üzletágban?

– Magyarország mérete és lakossága viszonylag kicsi a nemzetközi összehasonlításban, ami korlátozottabb keresletet jelent az árufuvarozás terén. A magyar légi szállítási piac összefonódik a nemzetközi piacokkal, így a globális gazdasági változások közvetlenül hatnak a hazai keresletre és kapacitásra, a hazai gazdasági helyzet és folyamatok pedig az export-import volumenekre és a keresletre. A budapesti repülőtér a régióban évről évre egyre nagyobb szerepet tölt be, dinamikusan fejlődik infrastruktúra tekintetében, ami befolyásolja a tranzitáruk mozgását és a kapacitás kihasználtságát. Magyarország turisztikai célpontként is népszerű, a repülőjáratok jelentős része az utasforgalomra épül, ezenkívül évről évre növekedik a Budapestre érkező cargojáratok száma is.

– Mely szolgáltatásaik a zászlóshajók, és milyen újakat vezetnek be idén?

– Légi szállítmányozási szolgáltatások széles választékával állunk ügyfeleink rendelkezésére, hogy megbízható módon és az igényeiknek megfelelő határ-idővel tudják eljuttatni termékeiket a világ bármely pontjára. Időérzékeny szállítmányok esetében ideális megoldás a DHL Air Priority, a sürgős, legmagasabb prioritású nemzetközi szállításokhoz a DHL Air SameDay szolgáltatást kínáljuk, és amennyiben költséghatékony szolgáltatásra van szükség, a DHL Air Economyt ajánljuk. Emellett különleges szolgáltatásokat is kínálunk, például a veszélyes áruk szállítását, hőmérséklet-érzékeny áruk kezelését és egyéb speciális szállítási igények kielégítését. Számos ügyfél bíz meg bennünket gyógyszerküldeményeik kezelésével. Az elmúlt évben sikeresen megszereztük a IATA CEIV tanúsítványt, amely garantálja, hogy a létesítmények, felszerelések, folyamatok és a személyzet minden érvényes szabványnak, rendeletnek és iránymutatásnak megfelelnek, amelyeket a gyógyszeripari gyártók elvárnak. Szakértőink teljes mértékben birtokában vannak azoknak az ismereteknek és tapasztalatoknak, amelyek elengedhetetlenek a gyógyszeripar sajátos követelményeinek kielégítéséhez. A DHL Global Forwarding élen jár a fenntartható logisztika innovációjában is, a hagyományos szállítási megoldások mellett környezetbarát alternatívát is kínálunk. A GoGreen Plus szolgáltatási portfóliónk keretében ún. insetting megoldással biztosítjuk a fenntartható repülőgép-üzemanyagok felhasználását a légi szállítások során, ennek köszönhetően közvetlenül csökkenthető a légi szállítmányozásból származó szén-dioxid-kibocsátás. Természetesen lehetővé tesszük a szén-dioxid-kibocsátás nyomon követését is.

– A jelenlegi nehéz gazdasági-üzleti környezetben hogyan törekednek az ügyfelek minél magasabb szintű kiszolgálására?

– A mostani, kihívásokkal teli közegben is elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy az ügyfeleinket a lehető legmagasabb szinten szolgáljuk ki. Ennek érdekében több intézkedést vezettünk be. Ismerve a változó igényeket és piaci körülményeket rugalmas és testre szabott megoldásokat kínálunk ügyfeleink számára. Minden egyes ügyfélnek más és más megoldásra van szüksége, és ezt figyelembe véve alakítjuk ki a szolgáltatásainkat. Folyamatosan kommunikálunk velük, hogy megértsük az aktuális igényeiket és elvárásaikat. Az észrevételeik és visszajelzéseik segítenek minket abban, hogy pontosan megfeleljünk a követelményeiknek. Az innováció és a legújabb technológiai megoldások bevezetése révén hatékonyabb és gyorsabb szolgáltatásokat nyújtunk. Az automatizált folyamatok és az online követés lehetőségei javítják a hatékonyságot és az átláthatóságot. Magas minőségi sztenderdekkel dolgozunk, hogy garantáljuk az áruk biztonságos és pontos kezelését. Ügyfeleink elvárásainak és kéréseinek prioritást adunk minden tevékenységünk során. A célunk az, hogy a szolgáltatásaink a lehető legjobban megfeleljenek az ügyfeleink elvárásainak és hosszú távú, kölcsönös előnyökre épülő kapcsolatot alakítsunk ki partnereinkkel.

 

Névjegy

Mórocz-Jordán Krisztina a tanulmányait a Budapesti Gazdasági Egyetem logisztika szakán végezte 2011-ben, később ugyanitt közgazdász diplomát szerzett. Szakmai karrierjét a DHL-nél légi szállítmányozási gyakornokként kezdte, majd különböző pozíciókat töltött be a vállalatnál. 2014-től légi operációs csoportvezetői feladatokat látott el, 2022 decemberétől a DHL Globál Szállítmányozási Kft. légi szállítmányozási igazgatója.

 

Cégnévjegy

A DHL Global Forwarding a DHL Group nemzetközi légi és tengeri szállítmányozási feladatokat bonyolító üzletága, képviseletét Magyarországon a DHL Globál Szállítmányozási Kft. látja el. A vállalat teljes körű szállítmányozási szolgáltatást nyújt ügyfeleinek innovatív és fenntartható megoldásokkal.