AkkuLog

Rekord első féléves eredmény és megemelt éves profitvárakozás a Waberer’s-nél

Megemeli éves profitvárakozását a Waberer’s International, miután az év első hat hónapjában a korábban tervezettnél is nagyobb ütemben tudta növelni hatékonyságát és nyereségét. A magyar tőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat árbevétele az első fél évben 6 százalékkal 353 millió euróra, míg EBIT eredménye közel a kétszeresére, 25,5 millió euróra ugrott. A javuló számok és a pozitív trend visszaigazolják a Waberer’s stratégiájának helyességét, így a vállalat menedzsmentje éves EBIT eredményvárakozását a korábbi 33 millióról 37–40 millió euróra emeli.

A Waberer’s International Nyrt. első féléves számai csúcsot döntöttek: az árbevétel 2023 első félévében 352,6 millió euróra (+6,2%) emelkedett, az EBIT eredmény közel a duplájára (+71,8%), 25,5 millió euróra ugrott, miközben az EBIT margin 11,4-ről 14,5 százalékra futott fel. A Csoport EBIT eredménye a második negyedévben 14,3 millió eurót ért el, ami 4 millió eurós javulást jelent az előző évi értékhez képest. A nettó eredmény 25,5 millió euró volt az első fél évben, ami több mint hatszorosa (+507,5%) az előző év hasonló időszaki eredményének.

A Waberer’s Csoport három üzletága közül a Nemzetközi Fuvarozási Szegmens (ITS) első féléves árbevétele 7,3 százalékkal 218,8 millió euróra nőtt, azonban a második negyedéves árbevétel az alacsonyabb üzemanyagárak miatt automatikusan átárazódó szolgáltatási díjak hatására enyhén (-1,1%) csökkent. A szegmens eredménytermelő képessége tovább javult az átlagos nettó (azaz üzemanyag- és útdíjhatásokat nem tartalmazó) árszint növekedésének köszönhetően.

A Regionális Kontrakt Logisztika Szegmens (RCL) árbevétele az év első hat hónapjában 2,5 százalékkal 101,6 millió euróra bővült, ami enyhén jobb teljesítmény, mint a második negyedéves 1,6 százalékos emelkedés. A szegmens annak ellenére tovább tudta javítani eredménytermelő képességét, hogy a kiskereskedelmi üzletláncokat kiszolgáló disztribúciós tevékenysége a zsugorodó lakossági fogyasztás hatására továbbra is csökkenő megrendelési volumenekkel szembesül. Mivel ezen hatást a Waberer’s sikeresen ellensúlyozza a járművek fogyasztáscsökkentésének hatásával, a felszabaduló raktárkapacitások új ügyfelekkel történő megtöltésével, valamint a gyártástámogató logisztikai tevékenység, továbbá a konténerszállító terület javuló teljesítményével.

A Biztosítási Szegmens árbevétele a második negyedévben 16,7 százalékkal 20,6 millió euróra, míg az első fél évben 8,9 százalékkal 39,6 millió euróra bővült, miközben az alacsony kárhányad, valamint a kedvező kamatkörnyezet hatására magasabb pénzügyi eredmény mellett tovább tudta javítani teljesítményét.

Barna Zsolt, a Waberer’s International elnök-vezérigazgatója az eredményekkel kapcsolatban kijelentette, a Csoport árbevételnél is nagyobb ütemben javuló hatékonysága, eredményessége mögött a minőségi logisztikai szolgáltatások iránt tovább növekvő piaci igény, a key account ügyfelek által elvárt minőségi, testreszabott szolgáltatásokra épülő stratégia, valamint a gyors reagálású szervezeti kultúra áll. Barna Zsolt ezek alapján elmondta, hogy az első féléves eredményekre alapozva a Waberer’s menedzsmentje a vállalat éves EBIT eredményvárakozását – a korábbi 33 millió euró körüli értékről – 37–40 millió euróra emeli, ami nem tartalmazza az áprilisban bejelentett egyik tehergépjármű-gyártó céggel kötött peren kívüli egyezség egyszeri pozitív pénzügyi hatását.

A vezérigazgató a tervekkel kapcsolatban kifejtette, a vállalat folyamatosan dolgozik azon, hogy a jövőben tovább tudja diverzifikálni tevékenységét, és olyan további növekedési lehetőséggel rendelkező piaci szegmensekbe lépjen be, mint a vasúti és a tengeri szállítmányozás vagy a régiós országok logisztikai piaca. Emellett cél az is, hogy a Waberer’s a jelentősen bővülő hazai vidéki ipari központok logisztikai kiszolgálásába is még jobban bekapcsolódjon. Az üzletfejlesztések célja, hogy a Waberer’s Csoport még stabilabbá és megkerülhetetlenebbé váljon, és regionális szinten is meghatározó vállalattá fejlődjön a komplex logisztikai szolgáltatók között.