NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

39 gázüzemű és 8 korszerű, dízelüzemű autóbuszt állít forgalomba Zala vármegyében a Volánbusz

39 gázüzemű és 8 korszerű, dízelüzemű autóbuszt állít forgalomba Zala vármegyében a Volánbusz

Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz korszakalkotó változást Zala vármegye közösségi közlekedésében, hanem azok az alternatív meghajtású járművek is, amelyek március végétől jelennek meg a térségben. A 39 darab gázüzemű autóbusz csaknem a vármegye teljes területén megjelenik, éves szinten mintegy 5,7 millió utazásról gondoskodva. Emellett a távolsági vonalakon 8 darab korszerű, dízelüzemű járművel is megismerkedhetnek az utasok a közeljövőben.

A Volánbusz immár öt éve tartó jármű-fiatalítási programja keretében eddig összesen 74 új autóbusz érkezett Zala vármegye 256 darabos járműállományába. A mostani flottakorszerűsítés tekinthető azonban az eddigi legnagyobb és legjelentősebb mérföldkőnek 2018 óta. Ráadásul a MAN Lion’s City 12 típusú, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő, modern autóbuszok károsanyag-kibocsátása rendkívül alacsony, így nagymértékben hozzájárulnak a közlekedési társaság környezetvédelmi céljainak eléréséhez. A gázüzemű járművek nettó beszerzési értéke megközelíti a 3,66 milliárd forintot. A 39 új autóbusznak köszönhetően a helyközi járműpark több mint 18 százaléka megújul, átlagéletkora 11-ről 9,3 évre csökken. A buszok a töltőállomások üzembe helyezésével párhuzamosan, március 20-tól fokozatosan kapcsolódnak be a helyközi közlekedésbe a vármegye csaknem teljes területén.

Emellett 8 darab hagyományos meghajtású, azaz dízelüzemű, de a legkorszerűbb, Euro 6e környezetvédelmi besorolású motorral felszerelt Mercedes-Benz Intouro M típusú jármű érkezik a térségbe, a vármegyéből induló távolsági vonalakra. Az autóbuszok a Zalaegerszeg–Győr, Zalaegerszeg–Székesfehérvár, Zalaegerszeg–Veszprém, Nagykanizsa–Győr, Nagykanizsa–Sopron, Keszthely–Veszprém, Veszprém–Zalaegerszeg, Zalaegerszeg–Keszthely, Keszthely–Zalaegerszeg, Veszprém–Keszthely, Balatongyörök–Keszthely–Zalaegerszeg viszonylatokon állnak forgalomba, ahol éves szinten mintegy 807 ezer utazásról gondoskodik a Volánbusz. A 8 autóbusz összértéke nettó 534,4 millió forint. Az új járműveknek köszönhetően a vármegye helyközi járműállományának átlagéletkora tovább csökken, mindössze 8,1 év lesz.