Jármű-fiatalítás a Volánbusz Somogy vármegyei flottájában

Jármű-fiatalítás a Volánbusz Somogy vármegyei flottájában

Credobus Econell 12 típusú autóbuszokkal fiatalodott a Volánbusz járműállománya Somogy vármegyében: a 22 új jármű augusztus és november között állt és áll forgalomba a térségben. Az érintett vonalakon a társaság évente 9,3 millió utazásról gondoskodik, az új, mikrobiológiai védelemmel is ellátott járművek pedig tovább emelik a személyszállítási szolgáltatás színvonalát, és két évvel csökkentik a flotta átlagéletkorát.

A Volánbusz 2018 óta Somogy vármegye 231 darabos állományának már több mint egyharmadát lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket. Idén tavaszig 58 új autóbusz érkezett a flottába, mely augusztustól november végéig tovább frissül újabb 22 dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro 6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott járművel. A legutóbbi beszerzésnek köszönhetően a járműállomány 9 százaléka megújul, átlagéletkora 11,9 évről 9,8 évre csökken.

A szóló kivitelű Credobus Econell 12 típusú buszok Kaposvár, Siófok, Nagyatád, Barcs és Marcali vonzáskörzetében állnak forgalomba. Az új buszok nettó beszerzési értéke több mint másfél milliárd forint. A hazai gyártású járművek légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozókkal rendelkeznek. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében az Euro6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

A járműveket tartós mikrobiológiai védelemmel látták el, azaz járványvédelmi megelőző kezelésen is átestek. A belső tér felületkezelése egy magyarországi kémiai fejlesztésen alapuló fotokatalitikus védőbevonattal történt, mely a fény segítségével éri el a kívánt hatást. Az eredmény egy magas szintű higiénés környezet, amely megóvja a társaság utasait és munkavállalóit az egészségügyi kockázatoktól. A kezelést egy év múlva megismétlik.