Hatékony és fenntartható megoldások a modern vasúti árufuvarozáshoz

Hatékony és fenntartható megoldások a modern vasúti árufuvarozáshoz

Hogyan válhat hatékonyabbá és vonzóbbá a vasúti árufuvarozás? Hogyan illeszkedhet ez a szállítási mód zökkenőmentesen a modern ellátási láncokba? Az idei müncheni transport logistic vásáron a VTG az újonnan bevezetett, a fenntarthatóság kihívását teljesítő portfóliójával lépett a szakmai közönség elé. Minden szolgáltatásukat egyetlen, külső helyszínen mutatták be – így a vasúti logisztikát, a vontatást, a karbantartást és a digitális megoldásaikat egymással összefüggésben lehetett megtekinteni –, ahol a cégcsoport szakértői ismertették ezeket a látogatóknak.

Kombinált közlekedési innovációk

A VTG innovatív termékeket mutatott be a kombinált fuvarozáshoz, beleértve a roadrailLink (r2L) megoldást, amely lehetővé teszi a nem daruzható félpótkocsik vasúti vagonokon való szállítását. A cég másik újdonsága a folyamatos energiaellátást igénylő szállítmányokhoz kapcsolódik: az SWS-PowerBox garantálja a hűtési lánc követelményeinek való zökkenőmentes megfelelést a kiindulóponttól a végállomásig.

Moduláris megoldások

Az acél- és mezőgazdasági termékek, illetve hulladékok fuvarozására szolgáló különféle szabványos tehervagonok mellett a VTG többfunkciós, moduláris felépítményeket és alvázakat is bemutatott a nagyobb rugalmasság, térfogat és hatékonyság érdekében. Ezek közül kettő – a ModuPallet Pipe és az innovatív m2-es kocsi – vadonatúj.

Új energiaforrások

A VTG ismertette az energiahordozók vasúti fuvarozására vonatkozó új stratégiáját. A cél az, hogy az ügyfelek minden támogatást megkapjanak, hogy a szállítási folyamataik fenntarthatóvá váljanak olyan különleges termékek fuvarozása során is, mint a szén-dioxid, a hidrogén, az ammónia vagy az LNG. A VTG ehhez intenzíven keresi azokat a műszaki megoldásokat, amik biztonságosak és üzletileg is megfelelőek lehetnek. Ezeken túlmenően a látogatók megismerkedhettek a kontrollált hőmérsékletű áruk, gázok, vegyszerek, kőolajtermékek, porított áruk és mindenféle veszélyes áru szállítására szolgáló tartálykocsik és tartálykonténerek már jelenleg is elérhető széles kínálatával.

Digitális megoldások

A traigo ügyfélplatform egy felületen egyesíti a VTG vasúti árufuvarozási ügyfelei számára elérhető digitális kínálatát. A felület lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy hatékonyan kezeljék a VTG-től bérelt flottájukat, és hozzáférést kapnak a FastTrack rendszerben elérhető flottához is. Ebben az alkalmazásban a vagonok tartózkodási helye, bérleti díja, rendelkezésre állása valós időben, a hét minden napján, a nap 24 órájában megtekinthető, valamint egyes kocsik vagy komplett szerelvények rövid határidővel is lefoglalhatók.

A vasúti vagonokra felszerelt, telematikai szolgáltatásokkal kombinált élvonalbeli érzékelők a biztonságkritikus adatok gyűjtését és közlekedés közbeni folyamatos továbbítását biztosítják. Az olyan megoldások, mint a királycsap-érzékelő és a hőmérsékletszenzorok, növelik a működési hatékonyságot, és lehetővé teszik a távdiagnosztikát, ezzel javítva a vasúti árufuvarozás biztonságát.

Fókuszban a klímavédelem

A vasút messze a legfenntarthatóbb szárazföldi árufuvarozási mód. A VTG miközben kocsiflottát biztosít mindenféle áru alacsony szén-dioxid-kibocsátású fuvarozásához, folyamatosan dolgozik olyan új megoldásokon is, amelyek megkönnyítik és vonzóbbá teszik az áruforgalom átterelését az utakról a sínekre. Tekintettel az éghajlati válságra ez nem elég. A VTG vállalja a felelősségét a klímaváltozás elleni küzdelemben, és ambiciózus fenntarthatósági célokat tűzött ki maga elé, elkészítve a klímasemleges működéséhez vezető ütemtervét, amelynek 2040-re érnének a végére.