Fával rakottan

Fával rakottan

A dunántúli erdőgazdaságokban kitermelt tűzifamennyiséget a faállományban szegényebb alföldi régió és Budapest vonzáskörzetébe a Rail Cargo Hungaria (RCH) szerelvényei juttatják el az országos lefedettségű egyeskocsi-fuvarozási technológiával.

Az év első négy hetében 6 ezer m3 hatósági áras tűzifát fuvarozott az RCH az erdészeti kitermelőhelyekről a lakossági értékesítési pontokra, és ezzel 2022. október óta már 30 ezer m3 fűtőanyagot juttatott el a rendeltetési helyekre.

A tűzifa fuvarozása – az egyeskocsi-szolgáltatás technológiájával – kivételesen bonyolult, sok erőforrást igénylő vasútüzemi teljesítmény: az erdőgazdaságok a kitermeléstől függően alkalmanként 2–3 vagon mennyiségű fát közlekedtetnek a 29 berakóhelyre. Innen az RCH mozdonyai rendező pályaudvarra vontatják a megrakott vasúti teherkocsikat, ahol azokat vonatba sorozzák, és irányvonatként fuvarozzák el a 12 célállomásra. Egy-egy ilyen fuvarfeladat teljesítéséhez 4–5 tolatási műveletet kell elvégezni minden egyes rendezési ponton, külön tolatómozdonnyal. A Lenti–Nagycsere útvonal például 5 külön vonattal, vonatba sorolási műveletekkel teljesül.

A költséges részfeladatokból álló tevékenység fenntartását a vasúti egyeskocsi-teherforgalom állami támogatási rendszere teszi lehetővé. Ez részben kompenzálja a mellékvonali tolatómozdonyok, a tolatószemélyzet, a műszaki, kereskedelmi és üzemeltetési szakemberek költségeit, valamint a rendező pályaudvarok működtetésével összefüggő kiadásokat.

Online gabonapiac

A Rail Cargo Group az agrártermékek számára kialakított virtuális piactér, a GrainLane megvalósításával a forgalmak vasúti továbbítása mellett digitális megoldásokra is épít a szárazföldi agrárkereskedelem élénkítése céljából. A gabona jelentős részét a záhonyi csomóponton keresztül fuvarozzák Ukrajnából Nyugat-Európába, elsősorban Olaszországba, Németországba, Magyarországra és Ausztriába. A GrainLane-nel rekordidő alatt elindítottak egy online piacteret, amely összeköti az ukrajnai gabonatermelőket az európai felvevőkkel. 2022 végén már több mint 1000 felhasználója volt az oldalnak, a nagyüzemi gazdálkodóktól kezdve a kereskedőkig.

Új leányvállalat Szerbiában

Az ÖBB Rail Cargo Group (RCG) új céget alapított Belgrádban, Szerbia így a 13. európai ország, amelyben a cégcsoport fenntartható vasúti áruszállítást kínál saját személyzettel és mozdonyokkal. Az új vasúttársaság elsősorban Törökország, valamint Közép- és Délkelet-Európa között nyújt tranzitszolgáltatásokat, ezzel erősítve az RCG piacvezető pozícióját Törökországban. A szerbiai cégalapítással az RCG biztosítja, hogy ebben a térségben bővüljön és vonzóbbá váljon a vasúti fuvarozás.