Hasít a tiroli ROLA-forgalom

Hasít a tiroli ROLA-forgalom

Áprilistól az ÖBB ismét bővíti ROLA-szolgáltatásait a Wörgl–Trento útvonalon, így több kamion utazhat a gördülő országúton karbonsemlegesen a Brenner-hágón keresztül.

Az ÖBB szállítmányozási leányvállalata, a Rail Cargo Group (RCG) működteti a határmenti kapcsolatot Wörgl és Trento között a wörgli terminálról, valamint az összeköttetést a Brenner-hágó irányában. A járványhelyzet ezen útvonal szolgáltatásait is nagymértékben visszaszorította az elmúlt évben, a hatósági előírások hosszú hetekre teljesen fel is függesztették azokat.

A ROLA-forgalom most kezd újra élénkülni Wörgl és Trento között. Április 6-án a szolgáltatás napi 1 vonatpárral indult újra, azaz hetente 6 körfuvar érhető el ezen az útvonalon, ami kétszerese a szokott mennyiségnek. Amennyiben növekszik rá az igény, a kínálat tovább bővíthető.

 

Csendes térség

Az RCG tehervagon-flottájának nagy része Ausztriában korszerű fékekkel felszerelve fog futni ez év végére. Ráadásul a csendesebb útvonalak bevezetése 2024-től jelentős változásokat hoz a tiroli térségnek: az itt üzemelő valamennyi vagonnak csendesnek kell lennie a kijelölt Kufstein–Brenner vasútvonalon.

 

Népszerű útvonal

Az RCG ROLA-forgalmának nagy része még mindig elsősorban a Wörgl–Brenner útvonalra összpontosul mindkét irányban, ahol akár napi 24 körfuvar is teljesíthető. 2020-at ugyan a járvány megbélyegezte, ez év februárjában viszont már 30 százalékkal több kamiont fuvaroztak itt, mint 2019-ben. Az emelkedő trendhez igazodva a szükséges kapacitások rendelkezésre állnak, ugyanakkor az RCG előzetes foglalást javasol a várakozási idők elkerülésére. A ROLA-szolgáltatás igénybevételét az új árképzési rendszer is ösztönzi, amely 2020. október 1-jén lépett hatályba, és azóta nem változott.