NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Évi 5000 óra képernyő előtt – SMS-nyak szindróma

Évi 5000 óra képernyő előtt – SMS-nyak szindróma

Hátfájás és az „SMS-nyak” szindróma a leggyakoribb problémák, amelyek a magyarok túl sok képernyő előtt töltött rossz nyaktartásából erednek. A 1865 év közötti lakosság reprezentatív demográfiai mintáján végzett kutatás szerint évente akár 5000 órát töltünk képernyőre meredve: telefonra, laptopra, tévére, játékeszközökre. Eszerint egy átlagos felnőtt 34 évet tölt a képernyő előtt.

A magyar válaszadók 71%-a saját bevallása szerint túl sok időt tölt számítógép előtt, 43%-uk közölte, hogy a korábbi héten egyszer sem nézett fel az égre a „HEAD DOWNERS 2021” című a VELUX megbízásából végzett nemzetközi felmérés szerint. Az is kiderült: a magyarok 95%-ának fontos a természettel való kapcsolat és érdekli a természet védelme. Tisztában vannak azzal, hogy a természetközeliség teszi lehetővé a pihenést (85%) és az egészség megőrzését (92%). Az idősebb válaszadók valamivel nagyobb százaléka (50+) számol be a természet pihentető hatásáról (91%) és annak egészségre gyakorolt jótékony hatásairól (97%). A legtöbb ember még sincs kapcsolatban a természettel (82%). Egy átlagos napon háromból egy ember (30%) kevesebb, mint egy órát tölt a szabadban. A szabadnapokon az arány 12%-kal több, de az emberek még mindig nem töltenek túl sok időt a friss levegőn. A felmérés szerint a válaszadók 93%-a a természetközeliséget pozitívnak ítéli egészségére.

 

SMS-nyak szindróma

A modern ember egészségét leginkább az „SMS-nyak” szindróma kialakulása fenyegeti, amely komoly fájdalmakkal jár és főleg a folyamatosan mobil eszközöket használókat érinti. Jellegzetes szúró érzést okoz a nyakban, gondot okoz a fej hátra vagy oldalra fordítása, sőt a felső gerinc görbülete is megváltozik (kyphosis). Feszültség és gyakori fejfájás is kísérheti, amelyek a helytelen testtartás következményei.

A nyaki fájdalom és a gerincizmok befeszülése abból ered, hogy a fejet túl hosszú ideig egy helyzetben tartjuk. Ha sokat nézünk lefelé, a fejünk egyre inkább előre helyeződik, és a gerincre gyakorolt súlya egyre növekszik. Ha csak 15 fokos szögben megdöntjük a fejünket, annak súlya körülbelül 12 kg, 60%-os fejlehorgasztás esetén pedig 27 kg. Ehhez képest helyes, előre tekintő fejtartással a gerincre mindössze 5,5 kg súly nehezedik.

 

Tech-függő gyerekek

A szülők szerint probléma a gyerekek ún. „tech-függősége”. A válaszadók több mint fele (61%) határozottan egyetért azzal, hogy korlátozni kellene a fiatalok képernyők előtt töltött idejét, amely viszont a serdülők esetén ellentéteket szülhet, különösen, ha mi magunk elhanyagoljuk a természettel való kapcsolatot. A gyermeknevelés lényege a pozitív minta: mutassuk meg, hogy mit nyerhetünk a természet közelségével, miért fontos napi szinten. Érdemes a gyerekkel együtt növényeket ültetni, akár az ablakpárkányon nevelni.

 

Belátható, hogy kell a kilátás

Többet vagyunk beltéren, mint őseink. A kevesebb napfény otthonainkban és munkahelyeinken rosszkedvet, letargiát okozhat. Hangulatunk javításához a szobába beáramló napfénynek elegendőnek kellene lennie a napközbeni fényforrás biztosításához. Szükségünk van kilátásra az ablakon és kapcsolatra a külvilággal is ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Ez azért van, mert a természet közelsége folytán láthatjuk az időjárás, a napszakok változásait, érzékeljük az idő múlását a nap folyamán. A kilátás a természetre bővíti belső tereinket is, megteremtve a tágasság érzését, miközben összekapcsol minket a természettel – mindez hozzájárul mentális jóllétünkhöz.