Már csak bő egy év van hátra a NIS2 érvénybelépéséig

Már csak bő egy év van hátra a NIS2 érvénybelépéséig

Sokan lehetnek, akik nem találkoztak még az EU-ban egységesen magas szintű kiberbiztonságot biztosító intézkedésekről szóló irányelvvel, a NIS2-vel. Pedig hamarosan számos szereplőt érinthet a fogalom, köztük logisztikával összefüggésben dolgozókat is, derült ki a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) szeptember első felében tartott Klubnapján.

Az MLE rendszeresen tart klubnapokat, amelyeknek célja többek között, hogy a logisztikával összefüggésben tevékenykedők egyrészt bemutathassák portfóliójukat, szakmai kooperációkat és egyeztetéseket folytathassanak, valamint az aktuális trendeket is ismertethessék a résztvevőkkel. A szervezet legutóbbi rendezvénye a logisztikai biztonság és hatékonyságnövelés témakörében zajlott, amelyen előadott Molnár Tamás, az Aspectis Kft. üzletfejlesztési menedzsere, Balogh Tibold, az Ultinous Zrt. CEO-ja, dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke, Laczkó Gábor, az Aspectis Kft. ügyvezetője és Varga Ákos, a Presite Kft. ügyvezető igazgatója is (a képen balról jobbra).

„Minél nagyobb a digitalizáció, annál nagyobb a kockázat is” – mondta dr. Doór Zoltán annak apropóján, hogy miért volt fontos, hogy napirendre kerüljön a logisztikai biztonság és hatékonyságnövelés témaköre.

Idén ünnepelte 20 éves fennállását az Aspectis Kft.

A vállalkozást 2003. szeptember 5-én alapította Bata Miklós és Laczkó Gábor azzal a céllal, hogy a cég úttörő szerepet vállaljon az IP alapú videórendszerek magyarországi elterjesztésében. Erre az időszakra tehető, amikor ezek a rendszerek kezdtek megjelenni a biztonságtechnikai piacokon is, és a technológia gyors fejlődésének köszönhetően hamarosan meg is hódították azokat. A cég stratégiája a kezdetektől fogva világos volt, elsősorban a magasabb igényű felhasználók kiszolgálására rendezkedtek be, így termék- és szolgáltatásportfóliójukat is ennek megfelelően alakították ki.

„Amikor 2003-ban megalapítottuk vállalkozásunkat, a biztonságtechnika világát még javában az analóg technológiák uralták. Ez igaz volt a tűzjelző-, beléptető-, behatolásjelző- és videórendszerekre egyaránt. Éppen ezért elég nagy bátorság volt úgy elindítani a céget, hogy kizárólag az IP technológián alapuló videómegoldásokra tettük meg tétjeinket” – mondta a kezdetekről Laczkó Gábor ügyvezető.

Folyamatos a modernizáció

Az elmúlt két évtizedben számos innováció jelent meg. Jelenleg például a mesterséges intelligencia tartja rendszerint lázban a piacokat, de további trendek megjelenése is várható. Ilyen lehet például a felhőalapú rendszerek megjelenése és elterjedése.

„Mivel ez a folyamat már nagyon sok informatikai rendszernél lezajlott, itt is elkerülhetetlennek tűnik. Talán azért van ez a terület egy kicsit lemaradva, mert a nagy felbontású képek továbbítása viszonylag nagy sávszélességet igényel. Az 5G hálózatok kiépítésével azonban ezek a korlátok megszűnőben vannak, lehetőség nyílik akár nagyobb mennyiségű videófolyam továbbítására is” – tette hozzá Laczkó Gábor.

Az 5G technológia elterjedése a logisztikai szereplőknél sem számít új keletű dolognak. Egyre több raktárban a kommunikációt támogatja, de hazánkban is megtalálható már olyan komplett intralogisztikai központ, ahol például a daruk mozgását is segíti a technológia. Erre lehet példa a fényeslitkei East-West Gate terminál. Ennek technológiai hátteréről Varga Ákos, a Presite Kft. ügyvezető igazgatója tartott előadást.

A fejlődés magasabb digitális védelmet is igényel: hamarosan itt a NIS2

A 2016-os hálózati és információs rendszerek biztonságáról szóló NIS irányelvet váltja majd fel az új, a NIS2. Európa-szerte ugyanis felgyorsult a digitalizáció, melynek eredményeként a kibertámadások előfordulása is jelentősen megnövekedett. Az új irányelv célja a legújabb kiberbiztonsági kihívások kezelése, valamint az uniós szervezetek kibervédelmi helyzetének javítása.

„Tapasztalható a fejlődés a logisztikai szereplőknél is. A kockázatok csökkentése érdekében pedig a digitális védelem rendszeres megerősítése, újragondolása is szükségessé válhat. A NIS2 irányelv a logisztikai szereplőkre is hatást gyakorol, 2024. október 17-i érvénybelépéséig pedig az idő is már véges. Ebből adódóan az esetleges lemaradások korrigálása, a felzárkózás az érintetteknél mielőbbi cselekvést igényelhet” – hívta fel a figyelmet dr. Doór Zoltán.

A szervezet elkötelezett az iránt, hogy támogassa a logisztikai szereplőket, valamint a terület iránt érdeklődőket is. Ennek érdekében már a következő, szeptember 27-i ingyenes, de regisztrációhoz kötött rendezvényüket is meghirdették, amelynek témája ezúttal az ipari jelöléstechnikai eszközök lesznek. Itt fő előadóként Kovács Anikó, a Durable Kft. ügyvezetője fogja bemutatni a nemzetközi hírnévvel rendelkező vállalkozása működését, illetve a jelöléstechnikai megoldások fő aktualitásait.