Lezárult a GINOP-6.1.9 Közlekedési Képzési és Vizsgacentrum kialakítása elnevezésű projekt

Lezárult a GINOP-6.1.9 Közlekedési Képzési és Vizsgacentrum kialakítása elnevezésű projekt

A Széchenyi 2020 program keretében valósult meg a 7,525 milliárd forint támogatási összegű projekt, a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft., valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal konzorciumában.

A cél egy képzési és vizsgaközpont kialakítása volt a közlekedési ágazatban, amely az ágazati képzési igényeket szimulációs és egyéb korszerű oktatási eszközök biztosításával, az infrastrukturális háttér megteremtésével támogatja, ezáltal lehetőséget teremtve a munkaerőpiac által igényelt rövid idejű szakmai, valamint kompetencia- és készségfejlesztő képzések megvalósítására. A munkáltatói igényekhez alkalmazkodó oktatási paletta létrehozásával a projekt keretében megvalósult a keresletvezérelt szemléletű felnőttképzés.

A gyakorlati képzőhely kialakítása érdekében 2021 végén kezdődtek a munkálatok a KTI irodaházában, és 2022 elejére készült el a több mint 200 négyzetméteres virtuális tanulási tér.

A közlekedési és kapcsolódó ágazatokban működő vállalkozások igényei alapján kialakított oktatási palettával, a legkorszerűbb szimulációs és robotikai eszközök biztosításával zajlottak az oktatások.A fejlesztések eredményeként 127 digitális tananyag, több mint 100 programkövetelmény és képzési program kidolgozása történt meg, valamint kialakításra került a közlekedési vizsgaközpont.

A projekt keretében több mint 17 000 fő képzése valósult meg, közülük több mint 5000 fő volt a szakképzésben tanuló diák. A korszerű képzéseken a közlekedési ágazat több mint 12 000 munkavállalója vett részt.

A projekt 2023. december 15-én zárult le, és 2024. január 17-én került sor a sajtónyilvános projektzáró eseményre.

A rendezvényen Mayer András, a KTI ügyvezetője köszöntötte a részt vevő szervezetek vezetőit, a projektet végrehajtó kollégákat, valamint a sajtó képviselőit. Beszédet tartott Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár, aki kiemelt jelentőségűnek nevezte a projektet. Oláh Gábor, a KTI Képzési és Vizsgáztatási Igazgatóság igazgatója ismertette a projekt eredményeit, és bemutatta a projekt keretében vásárolt, innovatív szimulációs eszközöket, melyek kapcsán kiemelte, hogy a tanulás 30–50 százalékkal hatékonyabb ezekkel a virtuális oktatási eszközökkel.

A Közlekedési Képzési és Vizsgacentrum, valamint a KTI Vizsgaközpont a jövőben is működni fog, ezzel segítve a szakképző intézmények és vállalkozások hatékonyabb munkáját. A projekt fejlesztései, eredményei az ágazati vállalkozások, szakképző és felnőttképző intézmények által továbbra is igénybe vehetők, tekintettel arra, hogy a Képzési és Vizsgaközpont létrehozásának célja az volt, hogy ezen fejlesztésekkel hosszú távon elősegítse az ágazaton belül a képzések minőségének, szakmaiságának magas szintjét. A Képzési és Vizsgaközponthoz csatlakozó szervezetek nemcsak a fejlesztések igénybevételével nyernek, a Központ létrehozásának kiemelt célja volt fentiek mellett az is, hogy a közlekedési ágazat képzési piacának szereplőit, a képzőket és a vállalkozásokat közelebb hozza egymáshoz, elősegítse a képzési kínálat és kereslet egyensúlyát.