Hogyan kerüljünk ki a krízisből, megerősödve, IT-megoldások segítségével?

Hogyan kerüljünk ki a krízisből, megerősödve, IT-megoldások segítségével?

Nem csak a nehéz, gyorsan változó gazdasági környezetben szükséges egy olyan szoftver, ami megfelel a legmodernebb technológiai elvárásoknak, és kifejezetten az iparágra épül. Ahhoz, hogy egy cég hosszú távon is biztos lábakon tudjon állni, és képes legyen előremutató, jól megalapozott, megfelelő döntéseket hozni – gazdasági és piaci helyzettől függetlenül –, egy ilyen rendszer használata ma már elengedhetetlen. Az IT-megoldásra pont ugyanúgy kell tekinteni, mint egy fuvareszközre, amely elviszi A-ból B-be az árut (adatot), és bevételt termel. Ezekre a szempontokra hívta fel a figyelmet Rack-Rácz Ildikó, az Innomedio Kft. üzletfejlesztési vezetője a KözútVilág Expón tartott előadásában.

Az elmúlt években újabb és újabb kihívások érték a fuvarozó iparágat: a pénzügyi válságból felépülve jött a világjárvány, majd az ukrán háború, nyomában az energiaválság és az infláció, visszaeső GDP mellett. Gyors és folyamatos változásokról beszélünk, amelyek környezetében tudnunk kell boldogulni. Nagyon leegyszerűsítve: ha semmi újat nem csinálunk, a költségeink akkor is növekednek, a bevételeink pedig csökkennek. Mi lehet a megoldás?

Rack-Rácz Ildikó előadásában kifejtette, hogy mindenekelőtt meg kell vizsgálni a bevétel- és a költségstruktúránkat, majd elemeznünk kell a teendőket. A döntéseinknek – nem csak a vezetői szinteken –tényeken kell alapulniuk, de hogyan jutunk pontos számokhoz? Az évek tapasztalatai alapján azt mondja a szakember, hogy az IT-rendszerek egyik legnagyobb konkurenciája továbbra is maga az Excel. Akár profin végzünk benne bűvészmutatványokat, akár mezei felhasználók vagyunk, sok esetben olyan Excel-táblázatok keringenek a cégekben, ahol manuálisan viszik be még a képleteket is, nem csak az adatokat, ami egyértelműen növeli a hibalehetőségek kockázatát. Ráadásul a jelen helyzet a külső körülmények függvényében napról napra változhat, ennek fényében ez egyáltalán nem a leghatékonyabb módja az információ kinyerésének és átadásának.

Ezzel szemben az IT-rendszereket kifejezetten az iparági folyamatokra alakították ki, és fejlődnek folyamatosan az igényekkel együtt. Ezekben rendezett és átlátható módon tudjuk kezelni a különféle adatokat, a számunkra leginkább használható formában. A megfelelően követhető és strukturált lépésekből álló folyamatrendszer a digitalizáció egyik legfontosabb alapkövetelménye. A rendszerek egyre inkább olyan információkból dolgoznak, amelyek például automatizmusokkal, adatimportokkal vagy rögzítéssel kerülnek be a szoftverekbe, így garantálva, hogy emberi beavatkozás nélkül is naprakészek legyenek. Egy felhőalapú rendszerből, mint amilyen az innoTMS is, azonnali lekérdezéseket, számításokat, kimutatásokat – megfelelő jogosultság birtokában – bárhol és bármikor egy kattintással nyerhetünk.

A megbízható adatok azok számára is támogató eszközként szolgálnak, akik nagy tapasztalataik birtokában rendszerint a megérzéseik alapján hoznak döntéseket. Ez a vezetési módszer is fontos, de már messze nem elegendő; mindig lehet az előzőeknél hatékonyabban munkálkodni – például úgy, hogy tényleges, naprakész piaci adatokra támaszkodva hozzuk meg a döntéseket, elemezzük azok következményeit, és ha szükséges, változtatunk.

Az Innomedio üzletfejlesztési vezetője beszélt arról is a konferencián, hogy a cégek kezdik felismerni: az adat, amit birtokolnak, kincset ér, noha egyes kutatások szerint egyértelmű lemaradásban vannak a magyar kkv-k az adatok hatékony használata terén. Jól strukturált adatok hiányában a célok meghatározása és a folyamatok eredményeinek visszakövetése kvázi lehetetlen megoldás. Mindenesetre annak mutatkoznak jelei, hogy fejlődünk.

Ugyanakkor az emberi észjárást semmi nem pótolja, ezért azt is fontos megjegyezni, hogy az IT-szoftver egy megoldás, egy eszköz, ami az általunk meghozott döntést teszi megalapozottá, kiiktatva a bizonytalanságot. A rendelkezésünkre álló adatokat a gondolkodó ember elemzi a megfelelő módon és kezeli kellő súllyal. Egy ilyen megoldással meg tudjuk vizsgálni a legapróbb részleteket is.

Hogy időben a kellő helyen tudunk közbeavatkozni, nos, éppen ez az, ami a mostani gazdasági helyzetben meg tud minket óvni a rossz döntésektől és a kifolyó pénzektől. Az ilyen rendszerekkel időt is megtakaríthatunk, használatukkal hosszú távon tudunk megbízható és versenyképes szolgáltatást nyújtani, és ha jól bánunk az adatokkal, csökkenthetjük a költségeket és növelhetjük a bevételeket.

 

REND A LELKE

Az előadó érzékletes példával illusztrálta a rendezettség előnyét: a reggeli rohanásban, fél lábbal már a folyosón, az utcán, eszünkbe juthat, hogy valamiért vissza kell szaladni, és ha otthon mindennek megvan a helye, és ezt a rendet fenntartjuk, akkor csak visszalépünk, magunkhoz vesszük, amire szükség van, és indulunk tovább, mindössze pár perc késedelemmel.