A folyami bója távfelügyeleten át a tengeri vitorlásokig

A folyami bója távfelügyeleten át a tengeri vitorlásokig

Az iData Kft. több mint 15 éve jelent meg a logisztikai piacon telematikai tevékenységével. Napjainkban ügyfelei száma meghaladja a 4 ezret, és körülbelül 35 ezer célpontot követnek iTrack rendszerükkel. A személy- és tehergépjármű-flották, valamint munkagépek mellett speciális gépekre, mozdonyokra, vasúti szerelvényekre és hajókra is kiterjesztették szolgáltatásaikat.

Az iData eszközei és szoftverei saját fejlesztésűek és gyártásúak, így kívánságra egyéni, testreszabott megoldásokat tudnak nyújtani megrendelőiknek. A 2020-ban Minőség és Innováció, illetve Magyar Brands-díjjal kitüntetett Vizsla fejlesztésük egy olyan rugalmas keretrendszer, amely lehetővé teszi, hogy az ügyfél azokat a paramétereket lássa a járművével kapcsolatban, amelyek az egyedi igényeit kiszolgálják.

Joó Hajnalka, az iData Kft. kiemeltügyfél-menedzsere a Dunai Hajózás online konferencián tartott előadásában két olyan érdekes esettanulmányt mutatott be, amelyeket az ügyfeleik megkeresésére fejlesztettek, hiszen az adott témakörben speciális megoldásokra volt szükség.

Az egyik projektben egy vízügyi hatóság kereste meg őket a folyami bóják követésével összefüggésben. A hatóság az elszabadult bójákkal kapcsolatos problémákat szerette volna megoldani, hiszen annak visszahozatali és újratelepítési költsége nagyon magas. A kérés tehát az elszabadult bójáktól indult, de az iData munkatársai által beszerelt iTrack GPS-egység kiváltotta a rendszeres kéthetes ellenőrzési folyamatot is. Az eszközzel felszerelt bója önállóan megtanulja a saját pozícióját, és folyamatosan figyeli annak tevékenységét: ütközéskor, elmozduláskor, elszabaduláskor, felboruláskor azonnal riasztást küld a rendszer. Emellett figyeli a villanófény működését, és képes a bója akkumulátorának töltöttségi szintjét is mérni.

A másik izgalmas projekt bemutatásához egészen az Adriai-tengerig kell utaznunk. A Captains Adria Cup vitorlásversenyt – ha nincsenek rendkívüli körülmények, mint napjainkban – egy esztendőben két alkalommal rendezik meg, tavasszal és ősszel. A megkeresés egyrészt arra irányult, hogy az iData segítsen javítani a verseny tisztaságán az iTrack rendszer beépítésével a vitorlásokba, amely riasztást küld a bíróknak a szabálytalan motorindításkor. Másrészt a családtagok, kollégák, barátok és rajongók követhessék a versenyzőket a tengeri megmérettetésen. Miután az iData megoldotta ezen kéréseket, olyan fejlesztésekkel is kiegészítette a szolgáltatást, mint az akkumulátorfigyelés és e-mailes értesítés alacsony és túl magas feszültség esetén, továbbá külön jelzés akkor, amikor az ellenőrzőpont közelébe ért a hajó. Az esetleges szélsőséges körülményeket figyelembe véve az iData gyártási osztálya olyan speciális tappancsokkal szerelte fel az iTrack eszközt, amelynek segítségével maximális biztonságban és fixen elhelyezhető volt a hajóban található polcon.

Az iData mindkét projektben megoldást nyújtott a felmerült egyedi, speciális igényekre, sőt azt még további szolgáltatásokkal egészítette ki, ezzel is hozzájárulva a hatóság optimális működéséhez és a vitorlásverseny tökéletes lebonyolításához.