Ultramodern, robotizált raktárat nyitott az Euronics

Ultramodern, robotizált raktárat nyitott az Euronics

Az Euronics, a kizárólag magyar tulajdonban lévő műszaki áruházlánc megnyitotta új, 28 000 m2-es raktárát Üllőn. A vállalat 1,6 milliárd forintos beruházással Magyarország egyik legmodernebb, okos, robotizált raktárbázisát hozta létre, a műszaki piacon elsőként alkalmazva ezeket a megoldásokat. Az új létesítmény egyaránt szolgálja az Euronics fizikai bolthálózatában és a dinamikusan fejlődő online csatornáin jelentkező növekvő vásárlói igényeket és a folyamatosan bővülő termékkínálat-kapacitás szükségletét is.

A veszprémi székhelyű cég új raktára optimalizált, gazdaságosabb és hatékonyabb üzemeltetést tesz lehetővé. A társaság eddig 2 raktárból látta el hálózatát termékekkel, mostantól azonban minden logisztikai operáció egy helyen, közel megduplázott alapterületen zajlik majd, megteremtve ezzel a hatékonyabb munkavégzés feltételeit és a kor elvárásainak megfelelő körülményeket.

A most átadott létesítmény emellett hosszú időre biztosítja a vállalat készleteinek állandóságát. A beruházást 2–5 évre előre gondolkodva, a folyamatos kapacitásbővülést és a cég növekedését is beleszámolva méretezték. Mintegy 30 000-féle és összesen 300–400 000 termék tárolása válik lehetővé, ami nagyfokú tervezhetőséget tesz lehetővé, és segít felkészülni a kiugró vagy éppen váratlan keresletnövekedéssel járó időszakokra.

Az új raktár egyedülálló, robotizált megoldásokat is használ, amelyekkel az Euronics a műszaki piacon elsőként jelentkezik. Bizonyos termékek mozgatása, azok kiadása emberi erő helyett mesterséges intelligencia által vezérelt, autonóm árumozgató robotok segítségével zajlik, mellyel időt és emberi munkát, illetve a dolgozóknak fizikai megterhelést takarít meg a cég. Az automatizált raktár gyorsabb komissiózást, a napi rendelések gyorsabb előkészítését és ezen keresztül 30 százalékkal gyorsabb kiadást tesz lehetővé. Mivel minden áruforgalom egy helyen lesz, rövidebb rakodási időt, jobb fajlagos fuvarköltséget és a szállítójárművek jobb kihasználtságát is eléri a cég, ráadásul több rámpával, kétszer annyi kamiont tudnak fogadni. Összességében ez a logisztikai költségek csökkenéséhez vezet.

„A ma megnyitott raktárbázisunk végső soron minden érintettnek, a cégnek, a vásárlóinknak, a beszállítóinknak és a munkatársainknak is jelentős hozzáadott értékkel bír. A növekedési stratégiánk fontos eleme a digitalizálás és automatizálás. Az értékesítési volumenünk mind online – 2018 óta több mint a duplájára –, mind offline folyamatosan nő. A tavalyi évünket minden eddiginél magasabb árbevétellel, 11 százalékos forgalomnövekedéssel zártuk. A megnövekedett volumenű értékesítés pedig megkívánja e modern rendszerek használatát” – mondta Fazekas Bálint, az Euronics Műszaki Áruházlánc kereskedelmi ügyvezető igazgatója.

 

Cégnévjegy

A veszprémi székhelyű Vöröskő Kft.-t 1989-ben alapították, tulajdonosai magyar magánszemélyek. A cég 2001 áprilisában csatlakozott az Euronics International Ltd. nemzetközi beszerzési társuláshoz, amelyhez 36 országban több mint 8800 üzlet tartozik. Az Euronics már Magyarország minden megyéjében jelen van. A Vöröskő Kft. árbevétele 2020-ban meghaladta a 81 milliárd forintot. A cégcsoport összesen több mint 1100 dolgozót foglalkoztat, országszerte 64 áruházzal rendelkezik.