AkkuLog

A PACCAR Parts telepítette első áramellátó rendszerét egy DAF-márkakereskedőnél

A PACCAR Parts telepítette első áramellátó rendszerét egy DAF-márkakereskedőnél

A PACCAR Parts Europe sikeresen telepítette első helyszíni áramellátó rendszerét a BEST Trucks DAF Electric Truck Center központban a hollandiai Barendrechtben. Ez az ún. mikrohálózat 750 tetőre szerelt napelemet, egy energiatároló rendszert és fejlett energiaszabályozó rendszereket foglal magában. A mikrohálózat a műhelyből kikerülő tehergépkocsik gyorstöltését végzi, valamint egy szupergyors nyilvános töltőt is ellát árammal.

A PACCAR Parts Europe a BEST Trucks cég igényeire szabott projektje egy 480 kWh-s akkumulátorkapacitású energiatároló rendszer (ESS), egy energiagazdálkodási rendszer (EMS) és három szupergyors, 360 kW-os maximális kimeneti teljesítményű töltőaljzat telepítésével kezdődött. Ezek mind csatlakoznak a meglévő 750 napelemhez a tetőn, valamint az elektromos hálózathoz. Az ESS számos előnye közül az egyik legfontosabb a megbízható áramellátás elérhetősége. Az EMS pedig az összes releváns adatot összegyűjti, a várható napsütéses órák számától az energiafelhasználáson át egészen az áramhálózat iránti igény csúcsértékéig, és úgy állítja be a rendszert, hogy a legnagyobb hatékonyságot és a legalacsonyabb energiaköltségeket érje el.

A műhelyben két töltőt szereltek fel, amelyek az elektromos tehergépkocsikat egy órán belül képesek feltölteni. A harmadik gyorstöltő pont nyilvánosan hozzáférhető. A mikrohálózat megoldás tökéletesen megfelel a BEST Trucks tulajdonosa, Ronald Janssen céljainak. „Az elektromos járműveknek mindig legalább 80 százalékos töltöttséggel kell elhagyniuk a műhelyünket, hogy a szervizelés után azonnal útnak indulhassanak” – magyarázta.