2022-ben is folytatódik a Brexit hullámvasútja

Akik azt hitték, hogy az Egyesült Királyságba irányuló és onnan induló nemzetközi szállítások stabilizálódtak, lehet, hogy előre ittak a medve bőrére. Bár csaknem két év telt el azóta, hogy az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilépett az Európai Unióból, a Brexit-felfordulás azóta sem ért véget. A vámszabályok változásait fokozatosan vezetik be, így 2022-ben új alaki követelmények lépnek hatályba.

2022. január 1-jétől újabb változások léptek életbe az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti határellenőrzések lefolytatására vonatkozó szabályokban. Małgorzata Matwiejuk, a lengyelországi Koroszczynban működő AsstrA Vámügynökség menedzsere úgy látja, a tervezett változtatások elsősorban az élelmiszerek, növények és növényi eredetű termékek exportját, valamint az Egyesült Királyságba történő behozatal kapcsán kiállítandó biztonsági nyilatkozatokat érintik.

 

2022. január 1-jétől

„A változtatások első szakaszában teljes körű vámáru-nyilatkozatokat és ellenőrzéseket vezetnek be, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy 2022. július 1-jéig még nem lesz szükség biztonsági és védelmi nyilatkozatokra. Fontos ugyanakkor, hogy azok a fuvarozók, akik az Egyesült Királyság kikötőin keresztül szállítanak árut, az áruszállító járművek mozgását ellenőrző rendszer, a Goods Vehicle Movement Service használatával regisztrálják magukat” – mondja Małgorzata Matwiejuk.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a növényi és állati termékek – köztük az élelmiszer- és takarmányrendszerek –, valamint a nagy kockázatú, nem állati eredetű élelmiszertermékek brit importőrei továbbra is kötelesek előzetes értesítést küldeni szállítmányaikról. Ezenkívül továbbra is szükség lesz az ilyen termékek származását igazoló dokumentumokra.

 

2022. július 1-jétől

Mi vár ránk az év második felében? Az AsstrA szakértője az állati melléktermékek, növények és növényi termékek, hús és húskészítmények, magas kockázatú áruk és nem állati táplálékok magasabb fokú tanúsítására, dokumentálására, azonosító ellenőrzésére és fizikai ellenőrzésére hívja fel a figyelmet. Ezenkívül az országba belépő árukat csak a kijelölt határállomásokon lehet majd bevinni.

„Az élő állatok ellenőrzésére azon kijelölt határállomásokon kerül sor, amelyek megfelelő működési feltételekkel rendelkeznek a belépési ponton. Ha egy ellenőrző állomás jelenleg nem rendelkezik ezekkel a feltételekkel, akkor az ellenőrzéseket egy másik kikötőben végzik el, ahol ezek rendelkezésre állnak. Idővel több ilyen határellenőrző pont működik majd. 2022. július 1-jétől megkezdődnek az ellenőrzések Sevington belföldi ellenőrzési pontjain és a repülőterek kijelölt ellenőrző pontjain” – folytatja a menedzser.

Továbbá tilalom lép érvénybe a brit piacon tiltott vagy korlátozott termékek, azaz a hűtött darált marha-, sertés-, bárány-, birka- és kecskehús; hűtött vagy fagyasztott darált baromfi, futómadárról vagy vadmadárról mechanikusan leválasztott hús, nem osztályozott tojás és hűtött nyers húskészítmények behozatalára.

 

2022. szeptember 1-jétől

Eddig az időpontig minden tejtermék esetében fel kell készülnie az iparágnak a tanúsítványok ellenőrzésére és fizikai vizsgálatra.

 

2022. november 1-jétől

Az idei év végén minden állati eredetű termékre, így az összetett élelmiszer-készítményekre és a haltermékekre is bevezetik a tanúsítvány-ellenőrzést és a fizikai vizsgálatot.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a CE-jelöléseket az Egyesült Királyságban ennél hosszabb ideig, 2023. január 1-jéig ismerik el. A CE-jelölés egy terméken azt jelzi, hogy az megfelel az európai előírások követelményeinek. Ez egyfajta biztosíték a fogyasztó számára a termék biztonságával kapcsolatban.

„Az alapvető termékbiztonsági követelmények nem térnek el az európai előírásoktól, és nagy valószínűséggel nem is változnak a következő években – hangsúlyozza Małgorzata Matwiejuk. – Ez azt jelenti, hogy a vonatkozó európai szabványok követelményeinek megfelelő és CE-jelöléssel ellátott termékek megfelelnek az Egyesült Királyság által meghatározott szabványoknak is.”