Megkapta az Építőipari Nívódíj plakettet az Aeroplex széles törzsű hangárja

Megkapta az Építőipari Nívódíj plakettet az Aeroplex széles törzsű hangárja

Mostantól hivatalosan is viseli a nívódíj címet az ország első széles törzsű repülőgépek fogadására alkalmas repülőgéphangára. Az elismerésről szóló táblát a 8200 négyzetméteres hangár egyik tartópillérén helyezték el. A táblaavató ünnepségen az építtető Aeroplex Kft., a tervező ARC-S Group Kft. és a kivitelező Weinberg 93 Kft. vezetői mellett az Építőipari Mesterdíj Alapítvány képviselői és a Budapest és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara elnöke vett részt.

Az elmúlt két évben jelentősen hozzájárult az Aeroplex és ezáltal a magyar légi ipar sikeréhez a Liszt Ferenc repülőtéren felépült óriáshangár, amelyben akár a világ egyik legnagyobb méretű repülőgépe, a Boeing 747-es is elférne. A létesítmény egyszerre megduplázta a magyar légijármű-karbantartó vállalat kapacitását, és így a korábbi 4–6 helyett egyszerre akár 10–12 repülőgép egyidejű fogadását is tudják vállalni. Ezzel a teljesítménnyel pedig az Aeroplex ma már a legnagyobb független repülőgép-karbantartó szolgáltatók között versenyez az európai piacon.

Demény Árpád, a társaság ügyvezető igazgatója az avatóünnepségen elmondta: „A hangár egy igazi sikertörténet, amely jó pillanatban, a legjobb helyen valósult meg. Nagyon örömteli, és egyben komoly pozitív megerősítés számunkra az Építőipari Nívódíj, hiszen ez egy újabb érv, amiért büszkék lehetünk erre a nagyszerű építményre. Köszönjük az építőipari szakmának az elismerést, és mindenkinek, akik hozzájárultak a megvalósításhoz, amivel nemcsak az Aeroplex, hanem a magyar légi ipar is gazdagabb lett.”

„Mindig örömteli, ha egy új létesítmény beváltja a hozzá fűzött célokat a mindennapok során, emellett építészeti és mérnöki szempontból egyaránt kiemelkedő. Ehhez az építtető, a tervező és a kivitelező példás együttműködésére van szükség, ami ennek a hangárnak a megvalósítása során végig megvolt. Gratulálok minden résztvevőnek, akik közös munkával megteremtették ezt a hangárépületet” – hangoztatta Szőllőssy Gábor, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara elnöke.

Az Építőipari Nívódíjat az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Építéstudományi Egyesület (ÉTE) alapította 1999-ben. A díj célja egyebek mellett, hogy szakmai elismerést adjanak a kiemelkedő építészeti-műszaki színvonalon megvalósított építményeknek. A repülőgép-karbantartó hangárért odaítélt díjat az Aeroplex az ipari és energetikai építmény kategóriában vehette át.

A létesítmény építése 2020 októberében kezdődött, ami a Covid által sújtott légi közlekedésben ambiciózus vállalkozás volt. A fejlesztés azonban kifizetődött. A tervezettnél fél évvel korábban elkészült 8200 négyzetméteres hangárt rögtön használatba vette az Aeroplex. A megnövekedett kapacitásnak köszönhetően a vállalat rekorderedményt ért el 2022-ben és 2023-ban.

A széles törzsű hangár a legkorszerűbb energetikai szabványok szerint épült, így a hatalmas belmagasság ellenére is megfelelő komfortot biztosít. A létesítmény hűtéséről és fűtéséről hőszivattyús rendszer gondoskodik, így nemcsak télen, hanem nyáron is egyenletes a benti hőmérséklet.

Az Aeroplex beruházása az új hangár megépítésén túl a repülőgépek karbantartásához szükséges célszerszámokat, gépeket is magában foglalta. A teljes költség elérte a 10 milliárd forintot.