NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Új gépműhelyt avatott az Aeroplex

Új gépműhelyt avatott az Aeroplex

Közel félmilliárd forint értékben teljes felújításon esett át az Aeroplex gépműhelye. A magyar repülőgép-karbantartó ezzel tovább erősítette ipari háttérbázisát, amellyel egyedülálló képességekkel rendelkezik az európai MRO piacon.

Vadonatúj maró és esztergagépek, korszerű munkaeszközök, nagy teherbírású daru és egy komplett CNC megmunkáló központ – jelentős modernizáláson esett át az Aeroplex gépműhelye, ahol repülőgépes alkatrészek és szerszámok készítését és megmunkálását végzik a szakemberek.

A repülőgép-karbantartó (MRO) cégek jellemzően a könnyű és gyors javításokra, ápolásokra rendezkednek be, ezért általában a szűk tevékenységre optimalizált infrastruktúrát tartanak fent. Az Aeroplex, amely 8 éve töretlenül növekszik és bővül, sikeres stratégiájának részeként kiterjedt műhelybázist üzemeltet, amellyel az átlagosnál összetettebb, komolyabb ipari háttértámogatást igénylő repülőgép-karbantartási projekteket is képes végrehajtani.

Ilyen komplex munkák egyebek mellett a fém- és kompozitszerkezet-javítás, a repülőgépek kabinbelsőinek javítása, a festés és felületkezelés, vagy a berendezések karbantartása az elektromos rendszerektől a repülőgépkerékig. Ezt a széles körű javítóképességet, amelyet az Aeroplex több mint 3 évtizedes történelme során felépített, a magyar vállalat a hazai légi ipari stratégiai szerepét szem előtt tartva nemhogy csökkentette, hanem tovább modernizálta az elmúlt években. Ennek a stratégiának a része a gépműhely felújítása is.

Az Aeroplex gépműhelye lehetővé teszi a repülőgép-ipari szabványok szerinti anyagmegmunkálást és gyártást, a modernizálásnak köszönhetően pedig tovább bővültek a képességek ezen a területen. A műhelyben elsősorban gyártói engedélyek szerinti alkatrészgyártás, illetve egyedi szerkezeti javítóelemek gyártása történik, emellett szerszámokat és más repülőgép-berendezések szereléséhez szükséges elemeket állítanak elő.

Keresztes-Tóth Norbert, az Aeroplex Hangárkarbantartás üzletág igazgatója hangsúlyozta: „A gépműhelyünk felújítása egy értéknövelő és értékteremtő beruházás, amely felől nincs kétség, hogy hamar megtérül. A hosszú távú stratégiánk részeként képesek leszünk a budapesti bázisunkon egy európai szinten is jelentős ipari hátteret biztosítani nemcsak a saját működésünk kiszolgálására, de akár harmadik feles megrendelők felé is teljesíteni.”

Az Aeroplex a teljes műhely-infrastruktúrája modernizálásának részeként tovább folytatja a gépműhely fejlesztését is a következő évek során. Az eddigi fejlesztések értéke megközelítette a félmilliárd forintot. Cél, hogy az európai MRO mezőnyben a magyar Aeroplex megőrizze versenyelőnyét, és tovább erősítse a magyar légi ipart a régióban.