Koncentrációellenőrzés a konténerekben

Koncentrációellenőrzés a konténerekben

A METRANS és az EWS egy új, innovatív és biztonságos rendszert vezetett be a konténerekben lévő gázok mérésére azon dolgozók számára, akik jelen vannak a rakott konténerek kinyitásánál. Ez javítja a munkakörnyezetet és erősíti a munkavállalók védelmét.

Honnan származik?

A tengeri konténerek átlagos kihasználtságát figyelembe véve a zárt tér akár 35 térfogatszázalékát is kitehetik a gázok, amelyek a rakomány fertőtlenítése során kerülhetnek a szállítóegységbe. Az előírások szerint a fertőtlenített konténereket megfelelően jelölik, és az áruk kipakolása előtt a konténert teljesen ki kell szellőztetni. Annak a megállapítása, hogy a konténerben már biztonságos-e a levegő, felelős és fontos szakmai feladat.

A helyzet bonyolultabb, ha a gázkibocsátást a szállított áru okozza. Egy konténer szállítása akár több hónapot is igénybe vehet, és különböző hőmérsékleti övezeteken halad át a teherhajó. Ezek a tényezők együttesen olyan körülményeket teremtenek, amelyek között minden rakomány – még a közönséges fogyasztási cikkek is – gázokat bocsát ki magából.

Hogyan ellenőrzik?

A METRANS az egyre szigorúbb munkavédelmi követelményeket szem előtt tartva fókuszál a biztonságos rakodási feltételek megteremtésére is. Egyes országokban például a vámhatóságnak jogában áll előírni a konténer légköri mérését a vámvizsgálat megkezdése előtt. Ez a tudatosság eljutott már az importőrökhöz is, akik kifejezetten igénylik az efféle ellenőrzési szolgáltatást; a munkavégzés biztonsága az első helyen áll.

A METRANS több mint 6 éves tapasztalattal rendelkezik a gázmérés területén: korábban az egyik, faanyagot gyártó ügyfelük fumigáló fertőtlenítéshez kapcsolódó gázméréseket igényelt. A szakszerűbb mérések kínálatáért a METRANS egyesítette erőit az EWS-szel, így az érzékeny mérőműszerek és a teljes informatikai infrastruktúra képes gyorsan minőségi jelentéseket készíteni.

A két vállalat a konténer kinyitása nélküli mérési megoldást kínál: a mérőeszközt a konténer ajtajának gumitömítésén keresztül vezetik be a raktérbe. A mért adatokat az eszköz egy adatbázis alapján elemzi, amely tartalmazza az adott országban megengedett határértékeket. A mért eredményeket azonnal elküldik az ügyfélnek, a konténer címzettjének.

Ha az értékek túl magasak, a konténert szellőztetni szükséges. A szívócsövet szintén a tömítésen keresztül vezetik be. A szellőztetés szénszűrőkön keresztül történik, hogy semmi ne kerüljön a levegőbe. A legtöbb esetben azonban egy nyitottabb tér is elegendő ahhoz, hogy a levegőben lévő gáz ártalmatlan koncentrációra híguljon. A legalább 24 órán keresztül végzett szellőztetést egy második ellenőrzőmérés követi, és ha minden rendben van, az ügyfél biztonságosan átveheti az árut.

Elérhető szolgáltatás

A szlovák ügyfelek az importkonténerek mérését a céggel való szokásos kommunikációs csatornákon keresztül rendelhetik meg. A termináli mérések előnye, hogy nem kell más helyszínre mozgatni a konténereket, így elkerülhetőek a pluszköltségek. Ezenkívül a METRANS rendelkezik olyan szakemberekkel, akiket az EWS képzett ki a mérések elvégzésére, így csökkentve a szakértők utazásával járó többletköltségeket. A mérések költségei és így a szolgáltatás díja tovább mérsékelhető, amennyiben még több ügyfél csatlakozik a rendszerhez.

Az egészségvédelmi kezdeményezésben a METRANS példát mutat: a dunaszerdahelyi terminálon már most is minden egyes cross-docking konténer gázkoncentrációját mérik nyitás előtt. A kísérleti projekt mellett a társaság fokozatosan tervezi kiterjeszteni a mérési szolgáltatást a többi, Európa-szerte összesen 20 termináljára; a soron következő helyszín a budapesti és a prágai lesz.