„Régiós szinten is meghatározó szerepe lesz az ecseri elosztóközpontunknak” – interjú Szimeiszter Sándorral, a JYSK Magyarországért, Ausztriáért és Görögországért felelős országigazgatójával

„Régiós szinten is meghatározó szerepe lesz az ecseri elosztóközpontunknak” – interjú Szimeiszter Sándorral, a JYSK Magyarországért, Ausztriáért és Görögországért felelős országigazgatójával

A 200 millió eurós beruházásból Ecseren épült új logisztikai központ június óta szolgálja ki a hazai JYSK-üzleteket. Júliustól a horvátországi egységekbe is innen szállítják a termékeket, és hamarosan Szlovénia, illetve Szlovákia is felkerül a listára, miután az elosztóbázis teljes kapacitással beindul. Szimeiszter Sándor országigazgató lapunknak azt is elmondta, hogy 2050-re minden egyes műveletüket karbonsemlegessé szeretnék tenni, miközben továbbra is évente 200 üzlet nyitását tervezik globálisan.

– Hol helyezné el a cég vállalati struktúrájában a logisztikát?

– A JYSK esetében a logisztikai szakterület külön divízió, tehát nem tagozódik be az adott ország alá. A logisztikai központok ugyanis több országot szolgálnak ki egyszerre, és a fejlesztési irányokat országtól függetlenül határozzák meg a vállalatnál. Az e-kereskedelem ugyanúgy része ennek a rendszernek, a logisztika alá tartozik ez is, és nem az üzletek hatásköre.

– Amikor az egyes beszállítók kiválasztásáról döntenek, akkor mely szempontokat teszik mérlegre elsődlegesen?

– Közülük a legtöbben globális beszállítók, így nemzetközi sztenderdek alapján választjuk ki őket. A textilek, a polcos áruk és a lakberendezési termékek leginkább a Távol-Keletről érkeznek, közvetlen beszerzéssel, ami azt jelenti, hogy ezek a beszállítók az összes JYSK-üzletet ellátják. A lapra szerelt bútorokat ezzel ellentétben nagyrészt Európából szerezzük be. A beszállítók kiválasztásánál az is fontos szempont tehát, hogy milyen jellegű termékről van szó, mekkora volument képviselnek. A JYSK dolgozik olyan partnerekkel is, akik egy bizonyos régiót látnak el termékekkel, ilyenek például a matracbeszállítók. Vannak magyar beszállítók is, mint a paplanokat, párnákat és ágyneműket gyártó Billerbeck Kft. vagy a kárpitos bútorokat előállító Regatex Kft. A magyarországi JYSK-üzletekben értékesített termékkínálat döntő része megegyezik a globális választékkal (Global Assortment), ami jellemzően szinte az összes európai uniós tagállamban – így Dániában is – azonos. Az a 15–20 százalék, ami nem a magyarországi JYSK választékának minősül, az képviseli a más országokban fellelhető – nem csak kifejezetten dán vagy skandináv – választékot is. A beszállítók kiválasztásában a cég fenntarthatósági stratégiája is fontos szerepet játszik, a kötelezettségvállalások ugyanis a termékekre és az anyagbeszerzésre is vonatkoznak. 2024 végére valamennyi fából, kartonból és papírból készült termék és csomagolása FSC-tanúsítvánnyal rendelkezik majd. A textiltermékeket 100 százalékban fenntartható pamutból állítják elő. 2050-re az a cél, hogy a vállalat minden egyes művelete karbonsemleges legyen, úgy, hogy mindeközben továbbra is évente 200 üzlet nyitását tervezzük globálisan.

– A különféle modalitások és szolgáltatók, szolgáltatások közül mi alapján teszik le a voksot egyik vagy másik mellett?

– Ez leginkább attól függ, hogy hol gyártják az adott terméket. Az Európában gyártott árucikkeket kamionokkal szállítja be a JYSK, míg a távolabbi országokban készült termékeket konténeres fuvarozással, amelynek a feltételei továbbra is adottak; az egyik legnagyobb konténerforgalmazóval kötöttünk szerződést. A logisztikai központokból közúti gépjárművekkel látjuk el az üzleteket, ezt regionális szállítmányozócégekkel oldja meg a társaság.

– Milyen megoldásokat alkalmaznak az árutárolásban? Hogyan támogatja a cég raktárlogisztikai folyamatait a vadonatúj ecseri bázis?

– A JYSK 200 millió eurós beruházásból épült új logisztikai központja Ecseren idén júniusban kezdte meg a magyarországi kereskedelmi egységek kiszolgálását, ez év nyarától tehát innen érkezik az áru az üzletek polcaira. Egyelőre 300-féle terméket tárolunk az összesen 143 ezer négyzetméter alapterületű létesítményben, ahova hetente 40 kamion gördül be. Régiós szinten is meghatározó része lesz a JYSK európai logisztikájának az Ecseren épült elosztóközpontunk. Ez év júliustól már a horvátországi egységekbe is innen szállítjuk a termékeket, de amikor az új logisztikai bázisunk teljes kapacitással beindul – 210 ezer palettányi áru tárolására lesz képes csak a két magasraktár –, akkor Horvátország mellett a szlovéniai és a szlovákiai áruházainkat is Magyarországról szolgáljuk majd ki. A két, több mint 40 méter magas toronyban működő automatizált magasraktárnál a gépek beszerelése és tesztüzeme már javában zajlik, októberre várható az éles indulás. Az ecseri központ az ellátási problémákon is enyhíthet, hiszen a kiváló földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően a raktárból sokkal gyorsabban és hatékonyabban teríthető majd az áru az egész közép-kelet-európai régióban.

– Az új logisztikai központ miként járul hozzá a fenntarthatósági törekvéseik sikeréhez?

– A fenntarthatósági céljaink elérésében a vállalat új régiós elosztóközpontja is fontos szerepet kap. Az árufuvarozás csökkentésével – évi 4,5 millió kilométerrel lesz kevesebb a közúti áruszállítás mértéke – évente nagyjából 3600 tonna szén-dioxidot lehet megspórolni. Az ecseri bázison elektromos töltőállomások is segítik a klímacélok teljesítését (ld. keretben. A szerk.). A logisztikai központban csak elektromos targoncák közlekednek, illetve 6 ezer négyzetméteren telepítünk napelemeket a tetőn, a melegvíz-ellátást napkollektorokkal támogatjuk, és hőszivattyúval csökkentjük a fűtési igényt.

– Vannak-e már elképzelések a logisztika további fejlesztésére?

– A magyarországi elosztóközpont Ecseren folyamatosan bővül, hiszen ahogy említettem, egyre több országot szolgálunk majd ki innen. Általánosságban a JYSK elkötelezett a logisztikai teljesítményének növelése mellett, ennek legkézzelfoghatóbb példái a globálisan egyre-másra nyíló elosztóközpontjaink.

 

NÉVJEGY

Szimeiszter Sándor 1995-ben kezdte szakmai pályafutását a Tescónál, az ott eltöltött 10 év alatt az elosztóközpontok ellátásilánc-menedzsere és hipermarket-igazgató is volt. 2006–2007-ben a Kika egyik egységének üzletvezetőjeként, illetve a cég beszerzési menedzsereként dolgozott. 2008 elején érkezett a JYSK csapatához. Húsz hónapon keresztül a társaság kiskereskedelmi szervezetét irányította Magyarországon, Szlovéniában és Horvátországban. 2009 szeptembere óta – éppen 13 éve – pedig a JYSK Magyarországért, Ausztriáért és Görögországért felelős országigazgatójaként irányítja a három országban a kiskereskedelmi műveletek, a pénzügy, a HR, a marketing, a piaci terjeszkedés és az üzletfejlesztés területeit.

 

CÉGNÉVJEGY

A JYSK skandináv gyökerű nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc, amelynek több mint 3100 áruháza és webshopja 49 országban várja vásárlóit. Az alapító, Lars Larsen első boltját 1979-ben, Dániában nyitotta. A társaság ma 28 500 munkatársat foglalkoztat, forgalma a 2020–2021-es gazdasági évben 4,4 milliárd euró volt.

A JYSK Magyarországon az eddigi legmagasabb, 57 milliárd forintos árbevételt érte el tavaly, ami 11 százalékos növekedés az előző pénzügyi évhez képest. A JYSK-nek jelenleg Magyarországon több mint 800 munkavállalója van, és 91 üzlettel rendelkezik.

 

ELEKTROMOS TÖLTŐÁLLOMÁSOKKAL ERŐSÍTENEK

A JYSK mind termékkínálatában, mind működésében fontos szerepet szán a fenntarthatóságnak. A dán vállalat fenntarthatósági startégiája értelmében 2030-ig a felére csökkentené az áruházak, logisztikai elosztóközpontok, irodák és vállalati autók fenntartásából és fűtéséből eredő üvegházhatásúgáz-kibocsátást. Ezen célok elérésében a nemrég Ecseren átadott régiós elosztóközpont is szerepet kap, ahol – a napelemrendszer mellett – kiépült egy 16 autó párhuzamos töltésére alkalmas állomás is. A 8 darab dual (2×22 kw-os AC) töltőt az ALTE-GO-val, az ALTEO Csoport e-mobilitási üzletágát képviselő társasággal kialakított együttműködés keretében telepítették. A lehetőséggel bárki élhet, hiszen fizetés ellenében, RFID-kártyával vagy az ALTE-GO Androidos és iOS-os rendszerre egyaránt telepíthető applikációjából elindítható a szolgáltatás.

 

Dékány Zsolt