Helyben gyártott elektromos Credobust tesztel a Volánbusz Győrben

Helyben gyártott elektromos Credobust tesztel a Volánbusz Győrben

A vezető magyar buszgyártó Kravtex-Kühne Csoport a Volánbusszal közösen mutatja be Győrben az első, 100 százalékban elektromos meghajtású Credobus-t. A Mosonmagyaróváron és Győrben készült, több szempontból is világújdonságnak számító jármű a következő években meghatározó szerepet kaphat a buszpark elektrifikálásában. A vadonatúj Electronell-t elsőként a győri utasok tesztelhetik.

Környezetünk védelme szempontjából alapvető fontosságú a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, ezért a Volánbusz folyamatosan végez utasforgalmi próbákat különböző típusú, alternatív meghajtású autóbuszokkal. A társaság az elmúlt években mintegy 50 alkalommal több mint 20 busztípust tesztelt, jelenleg a fővárosi agglomerációban és Győrben is hidrogén-üzemanyagcellás járművekkel szerzett tapasztalatokkal bővíti ismereteit.

A Mosonmagyaróváron és Győrben készült Credobus Electronell a világ leghatékonyabb és leggazdaságosabb e-buszai közé tartozik. A vadonatúj, 100 százalékban elektromos meghajtású, magyar fejlesztésű és gyártású buszcsalád 12 méteres szóló, illetve az év végétől 18 méteres csuklós kivitelben is készül. A jármű akadálymentes, városi és elővárosi közlekedésre egyaránt alkalmas.

Az Electronell 12 az áttörést jelentő műszaki innovációknak köszönhetően a legkönnyebb fémvázas elektromos busznak számít. Szemben a piacon megszokott 13–13,8 tonnával, a járműújdonság saját tömege mindössze 11 tonna. A legalább 2 tonnás tömegelőny 25 százalékkal redukálja az akkumulátorok mennyiségét. A megcélzott 300 kilométeres hatótáv így 4 helyett 3 akkumulátorcsomaggal teljesíthető. A megoldás lényegesen csökkenti az energiafelhasználást, miközben minden költségtényezőt kedvezően befolyásol, a gyártástól, az akkupótláson át az újrahasznosításig. Mindez előzetes számítás szerint kategóriaelső életciklusköltséget eredményez. A további előnyök közé tartozik a nagyobb utaskapacitás, gyorsabb töltés, kisebb ökológiai lábnyom és az elkerülhető túlterhelés. Az alacsony belépésű (Low Entry) kivitel miatt 3-ból 2 akkumulátor a padló alá került, ami alacsony súlypontot, ezáltal kiváló stabilitást biztosít, különösen kanyarodáskor.