Új vasúti folyosó: elindult az első Hszian-Budapest-tehervonat

Az Európai Unió és Kína közötti vasúti áruszállítás részeként útnak indították az északnyugat-kínai Hszian városából Budapestre az első nagy tehervonatot.

A 41 vagonból álló szerelvény ruhákkal, játékokkal, háztartási és elektronikai eszközökkel megpakolva érkezhet április második felében a fővárosba. Ez az első járat a vonalon, de a tervek szerint rendszeresek lehetnek majd a tehervonatok, amelyek 17 nap alatt teszik meg a 9300 kilométeres utat, vagyis harminc nappal gyorsabban, mint korábban.

A szerelvények az Új Kína hírügynökség beszámolója szerint Kazahsztán, Oroszország, Belarusz és Lengyelország érintésével érkeznek Budapestre. Hszian 2013 óta 317 tehervonatot indított el Közép- Ázsiába és Európába, ezek eddig összesen 474 ezer tonna árut szállítottak. Mint megírtuk, hazánk is része az új vasúti árufuvarozási folyosónak, amely az EU és Kína között jött létre. A borostyánutat négy tagállam Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia kezdeményezte.

Az útvonalnak fontos szerepe lesz a Kínából egyre nagyobb mennyiségben vasúton Lengyelországba érkező áru célba juttatásában. A folyosó fontos magyar ipari központokat és többféle közlekedési eszközt kombináló terminálokat kapcsol össze az Adriai-tengerrel és a balkáni államokkal is.

mosz.co.hu