Összefogott a szlovén, a horvát és a magyar vasúttársaság

Idén nyáron már naponta indítja hálókocsis vonatait az Adriára a MÁV-START-tal közösen a szlovén és horvát állami vasúttársaság. A vonatok Budapestről este kelnek útra, és másnap reggel már a szlovén vagy a horvát tengerparton ébrednek az utasok.

forrás: mavcsoport.hu

Június 23-tól augusztus 25-ig, minden este 20:30-kor a Déli pályaudvarról – kerékpárszállító kocsival kiegészítve – startol az Istria SEA←YOU vonat Koper és Fiume (Rijeka) célállomásokkal. A Keleti pályaudvarról az Adria SEA←YOU vonat június 16-tól szeptember 8-ig szintén naponta köti össze a magyar fővárost a dalmát partvidék központjával, Splittel. A fiumei és a spliti vasútállomástól szinte minden fontos tengerparti nyaralóhelyre indulnak buszok; emellett Split különlegessége, hogy a vonatról azonnal kompra lehet szállni Brac vagy Hvar szigetek felé.

A vonatjegy Isztriára már 49 euróért (jelenlegi árfolyamon 15 190 forintért) váltható meg oda-vissza útra. A menetrendet minden esetben úgy alakították ki, hogy reggel érkezzenek az utasok a tengerpartra, a nyaralás utolsó napján pedig este indulhatnak vissza, a vonatok másnap reggel érnek a magyar fővárosba. Ezzel a nyaralás két nappal megtoldható, a vonaton pedig a tengerparti szállás áránál jóval olcsóbban kínálnak fekhelyet. Családok, baráti társaságok a 4-6 ágyas fülkéket, párok a kétágyas elhelyezést választják szívesebben.

A Fiuméba (Rijekába) és Koperbe közlekedő Istria SEA←YOU vonat Magyarországról a schengeni övezetbe tartozó Szlovénián át halad, ezért nincs éjszakai határellenőrzés, zavartalanul pihenhetnek az utasok. A Splitbe közlekedő Adria SEA←YOU vonat pedig kicsit korábban, 18:15-kor indul Budapestről, így még éjfél előtt ellenőrzik a horvát határon a rendőrök.

A szlovén, a horvát és a magyar állami vasútvállalatok angol nyelvű hirdetésekben is népszerűsítik a SEA←YOU vonatokat, Budapest ugyanis a nemzetközi turizmus egyik fontos közbenső állomásává vált a városlátogatást és nyaralást keresők számára.