NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

GPS nyomonkövetés és dokumentumkezelés vasúti szállítmányozásra szabva

GPS nyomonkövetés és dokumentumkezelés vasúti szállítmányozásra szabva

A közúti és vasúti szektorban eltöltött 20 év tapasztalatai alapján fejlesztett, komplex megoldásokat kínáló alkalmazásokat mutatott be Pőcze Tímea, a cseh Oltis Group üzleti társaság magyar leányvállalatának értékesítési vezetője a NavigátorVilág Expón.

Az Olomouc-i székhelyű és fejlesztési központú Oltis cég 11 leányvállalattal – többek között Szlovákiában, Lengyelországban és 2014 óta hazánkban, illetve egyéb képviseletekkel Németországban, Ukrajnában, Orosz- és Fehéroroszországban – rendelkezik. A vállalat az ügyfelek meglévő rendszereihez és alkalmazásaihoz csatlakoztatható speciális szoftvereket készít, különös hangsúlyt fektetve az adatok és a rendszerek biztonságára. A Simon mozdonyok és kocsik nyomon követésére szolgál, a Documents+ pedig egy nyomtatványkezelő alkalmazás speciális funkciókkal.

A vállalat a legkorszerűbb („state-of-the-art datacentrum”) adatközpont üzemeltetését kínálja ügyfelei részére, 24/7 rendszerű ügyfélszolgálattal, valamint a szektorban elérhető ISO-tanúsítványokkal, továbbá az Oracle GOLD és a Microsoft Gold partneri státusszal. Emellett kiemelkedő tudással és tapasztalattal rendelkezik az Európai Unió által finanszírozott és támogatott projektekben.

– Az Oltis Hungaria Kft. célja megismertetni a fuvarozókkal és szállítmányozókkal a leginnovatívabb piaci rendszereket és alkalmazásokat – jegyezte meg Pőcze Tímea. – Ezen szoftverek segítségével kialakítható egy korszerű irányítási rendszer, amely megkönnyíti, egyszerűbbé és átláthatóbbá teszi a vállalatok hétköznapjait a kevesebb adminisztráció és az automatizálás révén.

A cég portfoliójába tartozik teljes körű irányítási rendszerek tervezése és kivitelezése személyre szabott megoldásokkal és az egyéni kérések teljesítésével. A vasúti szektorban pályavasút-üzemeltetés, vasúti áru- és személyszállítás témakörében, a logisztika terén fuvarszervezés, közúti áruszállítás, valamint vállalati és iparvágányos közlekedés kapcsán, a raktározás tekintetében pedig konténerterminálok, raktárak és mobiltechnológiák felhasználása szerepel a cég profiljában.

– A Simon nevű alkalmazásunk mozdonyok és kocsik nyomon követésére szolgál – tájékoztatott az értékesítési vezető. – Abban különbözik más GPS-rendszerektől, hogy csak bizonyos időközönként küld pozícióadatokat, aminek nagy előnye, hogy jelentősen megnövekszik a GPS-egységek üzemelési ideje: egy feltöltéssel akár egy évig is használhatók. A rendszerünk tartalmazza egész Európa vasúthálózatát, így biztosítva a közlekedés pontos megfigyelését. Kifejezetten hasznos funkció az aktuális pozícióhoz lévő legközelebbi vasútállomás megjelenítése és a futásteljesítmény kiszámítása a megtett pályahossz alapján. Emellett lehetőség van a vasútállomásokon való tartózkodás idejének megfigyelésére, értesítés kérésére inaktív státuszról, a vasúti infrastruktúrák közötti átmenet nyomon követésére, kiértékelő jelentések kérésére a futásteljesítményről és az állásidőről, valamint a mozgási előzmények adminisztrálására és más rendszerekhez (például a Wagon Catalouge-hoz) való csatlakozásra.

Az Oltis vállalat másik figyelemre méltó alkalmazása a Documents+, amely egy egyszerűen használható dokumentációkezelő alkalmazás. Kifejezetten vasúti társaságok nyomtatványainak kezelésére kínál kényelmes felhasználói környezetet. Az adatbázis alapú dokumentumkezelő rendszer lehetővé teszi a két felhasználó közötti adatcserét, illetve a dokumentumok központi mentését és kezelését is. Emellett lehetőség van több okmány egyidejű ábrázolására, nyomtatásra űrlappal vagy anélkül, fuvarlevélminták készítésére, elektronikus adatcserére két D+ program között, illetve összeköttetésre más rendszerrel.