NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Közösen fejlesztik a kassai és a miskolci kisvasutat

Közösen pályázott és nyert uniós támogatást fejlesztésre a szlovákiai Kassai Gyermekvasút és a miskolci Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV).

A Kisvasutak mint attrakciók és kapuk a természetre nevűprogram 2019. december 31-ig valósul meg, közel 578 ezer eurós támogatással. Csaknem 200 pályázat versenyében a magyar és szlovák partnerek sikerrel szerepeltek. A közös projekt keretében a gyermekvasút szlovákiai, csermelyvölgyi indulóállomásán befejezik a felvételi épület munkálatait, továbbá a vonal felénél található Előre megállóhelyen új kitérővágány építését tervezik. Ezek mellett részleges pályafelújítást is végeznek. A forgalom sűrítésére egy felújított dízelmozdonyt helyeznek üzembe, továbbá egy vasúti emlékhelyet is létesítenek, melynek középpontjában Miskolc nevével egy emelvényre állított mozdonyt láthatnak majd az utazók. A fejlesztéssel az a cél, hogy a modern elemeket felhasználva visszaadják a gyermekvasút régi arculatát, hogy a vasút a jövőben is vonzó kassai látványosság lehessen.

Az egyik projektelem a LÁEV Miskolc-Dorottya utcai állomásának fejlesztése lesz, ahol a vágányhálózat kismértékű módosítása mellett, az erdei vasút és környéke turisztikai kínálatát bemutató élményteret alakítanak ki. A megújult utasfogadó a különféle látványelemekkel és a kiállított kisvasúti kocsival már az út felől karakteres megjelenést nyújt az állomásnak, s ezzel várhatóan még több turistát vonz majd az utazásra. Másik projektelemként egy muzeális jellegű személykocsival azonos új kocsit építenek a vasútnak, melyet a partnerség jegyében Kassának neveznek el. Sőt ennek a berendezése is ezzel a tematikával készül és a szlovákiai város turisztikai látványosságait mutatják be. Bíznak abban, hogy a fejlesztési projekt megvalósítását követően is megmarad a partneri együttműködés a két kisvasút között.

 

turizmus.com