KözútVilág Expo konferencia és kiállítás

Együttműködés a MÁV-csoport és a Széchenyi István Egyetem között

A dokumentum aláírói az egyetem akadémiai tudásának, valamint a vasúttársaság üzleti tapasztalatainak ötvözésével kívánják emelni a hazai műszaki, informatikai, gazdálkodási és társadalomtudományi képzés színvonalát. Az intézmény falai között zajló oktatás a jövőben még jobban illeszkedik majd a vállalati igényekhez.

A MÁV-csoport a Széchenyi István Egyetem két karával (az Építész, Építő- és Közlekedésmérnöki Karral, valamint a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karral) kezdi meg a közös munkát. A győri felsőfokú oktatási intézmény fontos a vasútvállalat számára, mivel a közlekedésmérnökképzés egyik kiemelkedő központjának számít, így a vasutas mérnökutánpótlás legfőbb bázisa.

Az együttműködés célja az elméleti és a gyakorlati tudásbázis összekapcsolása, közös oktatási, kutatási és gyakornoki programok szervezése, szakmai gyakorlóhelyek biztosítása, valamint a kiemelkedő tehetségek egyéni gondozása. E célok megvalósítása érdekében a felek mozgósítják saját szakmai kapcsolatrendszerüket, és intenzívebben összehangolják tevékenységüket. A MÁV-csoport szakértői például konzultációs lehetőséget biztosítanak az egyetemi karokon tanuló hallgatók számára, illetve részt vesznek az intézetek, tanszékek szakmai háttérmunkájában, jegyzetek összeállításában, tananyagok fejlesztésében, meghívott vendégelőadóként pedig megosztják szakmai tapasztalataikat a diákokkal.

A Széchenyi István Egyetem szakemberei a vasúttársaság által kezdeményezett és igényelt témákban kutatásokat és módszertani fejlesztéseket végeznek, továbbá közös kutatóműhelyeket hoznak léte. A felsőoktatási intézmény vállalja a MÁV-csoport vállalatainak egyetemen belüli népszerűsítését, ösztöndíjaik, pályakezdőknek szóló aktuális állásajánlataik közzétételét, a Nyitott kapuk napján pedig az együttműködő felek közösen mutatják be a nemzeti vasútvállalat szempontjából releváns szakokat.

A MÁV mindig is fontosnak tartotta a magyar vasúti szektor szükségleteihez szervesen illeszkedő mérnökképzést, ezért is működik együtt több neves intézménnyel, melyek közül az egyik legjelentősebb a győri egyetem. A most született megállapodás az egyetemen folyó képzés magas színvonalának elismerése”” – hangsúlyozta a szerződés aláírásakor Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora kiemelte: „A Széchenyi István Egyetem nyitott, a gazdaság szereplőivel szoros partneri kapcsolatok kialakítására törekvő intézmény. Nagy öröm számunkra, hogy a nyolcvanas évekre visszanyúló jó kapcsolatunkat a MÁV-val most formálisan is megerősíthettük, tekintve, hogy a vasút, illetve a vasúti mérnökképzés mindig is elsőbbséget élvezett egyetemünkön. Ez az együttműködés is tovább erősíti a gyakorlatorientált mérnökképzés bázisát.”

Az együttműködési megállapodást a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatóján és a Széchenyi István Egyetem rektorán és két dékánján kívül a vasúttársaság leányvállalatainak (MÁV-START, MÁV Szolgáltató Központ Zrt., MÁV Felépítmény-karbantartó és Gépjavító Kft. és a BHÉV Zrt.) első számú vezetői is ellátták kézjegyükkel.