NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Az ABB 70 millió dollár összértékben nyert megbízásokat a Stadlertől

A megbízás keretében az ABB korszerű vontatási és fedélzeti energiaellátási berendezéseket szállít három európai vasútüzemeltető társaság számára.

Az ABB legkorszerűbb technológiájú, integrált fedélzeti energiaellátással és vontató transzformátorokkal rendelkező vontatási rendszereit a Stadler 80 db, elővárosi és intercity vonalakon közlekedő villamos motorvonatain telepíti Svájcban, Svédországban és Magyarországon. A vontatási rendszerek a felsővezetékről kapott villamos energiát a vonat vontatómotorjaihoz szükséges feszültségszintekre alakítják át, és tápellátást biztosítanak a szerelvény villamos rendszereinek.

Az ABB vontatási áramátalakítóit és transzformátorait azokra az új generációs FLIRT motorvonatokra építik be, amelyeket a Stadler a svájci vasútüzemeltető, a Schweizerische Südostbahn (SOB) számára gyárt. 11 db, ABB technológiával felszerelt új vasúti szerelvény áll majd üzembe a St. Gallen és Luzern között közlekedő, Svájc középső és keleti régióját összekötő, népszerű Voralpen-Express vonalán. Az ABB vontatási technológiáját már sikeresen telepítették a Stadler jelenlegi SOB-flottájában is.

A megrendelések alapján az ABB vontatási áramátalakítókat szállít majd a svájci vasútüzemeltető cég, a Regionalverkehr Bern-Solothurn (RBS) 14 új szerelvényéhez, illetve az Appenzeller Bahnen (AB) 12 vonatához. Az ABB integrált fedélzeti áramellátással rendelkező, járműtetőre szerelt vontatási áramátalakítókat is szállít majd.

A megrendelések alapján az ABB vontatási technológiát szállít ahhoz a 33 db emeletes vonatszerelvényhez is, amelyekkel a svéd vasúttársaság, a Mälab a Stockholmtól nyugatra fekvő régió elővárosi forgalmát bonyolítja. A vontatási berendezések alkalmazása még a különösen zord skandináv téli körülmények között is nagyobb teljesítményt és magasabb fokú megbízhatóságot biztosít.

Ez eddig felsoroltakon túl az ABB kompakt vontatási áramátalakítókat, integrált segédüzemi konvertereket, transzformátorokat és akkumulátortöltőket szállít a magyar térségi vasútüzemeltető cég, a GYSEV 10 db új generációs FLIRT vonatszerelvényéhez is.

A megrendelések 2016 negyedik negyedévében érkeztek.