NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Magyarországra vár a gigantikus régiós üzlet

A lengyel kormány nagy erővel dolgozik a Via Carpatia vasútvonal létrehozásán, amely Litvániát köti majd össze Görögországgal. A projekt az EU közlekedésfejlesztési tervei közé kerülhet.

Az egyik legfontosabb európai út terve, amely egész Lengyelországon áthalad, fontos szövetségeseket szerzett, ami segíthet abban, hogy a beruházás lendületet kapjon. Ez a vonal Lengyelországon keresztül teremt összeköttetést Litvániától Görögországig. Néhány héten belül öt további ország csatlakozhat a projekthez: Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szerbia. Magyarország részvételéről egyelőre nincs új hír,a Via Carpatia az ország keleti részét érintve, Miskolc és Debrecen érintésével haladna dél felé.

A beruházásba való belépésről szóló döntést – amelynek ötletét 2006-ban Lengyelországban dolgozták ki – elősegítheti, ha azt uniós pénzügyi támogatás is kíséri. A Via Carpatia ugyanis rövidesen bekerülhet az EU TEN-T programjába, ami a transzeurópai szállítási hálózat (közúti, vasúti, vízi és légi útvonalak) építését akarja összekapcsolni.

A lengyel szakasz körülbelül 700 kilométer hosszú lesz. Az egész országon áthalad Bialystoktól Lublinon át Rzeszówig. A projekt befejezését 2025-re tervezik. A szakminisztérium biztosított mindenkit arról, hogy a lengyel területen építendő Via Carpatia-részhez minden eszköz a rendelkezésre áll. Összesen 30 milliárd zlotys (2250 milliárd forint, a paksi bővítéshez nyújtott orosz hitel több mint kétharmada) költségről beszélünk.

napi.hu