NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

170 éves a Pest–Szolnok vasútvonal

Ünnepi gőzfelhős nosztalgiavonatok közlekednek a 170 éves Pest–Szolnok vasútvonal megnyitásának alkalmából 2017. szeptember 2-án.

A MÁV Zrt. és leányvállalata, a MÁV Nosztalgia Kft., valamint Szolnok Megyei Jogú Város idén ünnepli a Pest–Szolnok vasútvonal megnyitásának 170. évfordulóját: Magyarország második gőzvontatású vasútvonalán 1847. szeptember 1-jén indult el a forgalom. Ebből az alkalomból 2017. szeptember 2-án, szombaton gőzvontatású nosztalgiavonatok közlekednek Nyugati pályaudvarról Szolnokra. A MÁV Nosztalgia ünnepi vonatában klasszikus fapados és párnás fülkés kocsik is helyet kapnak. Az első ünnepi járat 8:10-kor indul, élén a 242-001 sorozatú gőzmozdonnyal, a második 8:30-kor robog ki, és a 204-es (220,194-es pályaszámú) gőzmozdony vontatja.

A szolnoki állomáson a MÁV-csoport és Szolnok városa ünnepségsorozattal tiszteleg a térség életét 170 éve meghatározó vasútvonal megnyitása előtt: a gőzvontatású nosztalgia különvonatok utasait a MH Légierő-zenekar Szolnok és a szolnoki MÁV Férfikórus köszönti, lesz emléktábla-avatás és koszorúzás, ünnepélyesen megnyitják a Kultúr várótermet és a Szolnoki Vasúti Almárium tematikus időszaki kiállítását.

A Szolnok Napja rendezvény keretében a 161 éves Szolnoki Járműjavító nyílt napján, 10 és 16 óra között lehetőség lesz többek között az ipartörténeti jelentőségű, 110 éves víztorony és a járműjavító egyes üzemegységeinek megtekintésére, számos, helyben felújított mozdony, valamint a 242-001 sorozatú gőzmozdony és az általa vontatott nosztalgiaszerelvény megtekintésére.

Az érdeklődők további információkat a www.mavnosztalgia.hu honlapon találhatnak.