Élénkülő vasúti áruforgalom Záhonyon keresztül Kínából

Élénkülő vasúti áruforgalom Záhonyon keresztül Kínából

Újabb, orvosi védőeszközöket is szállító konténervonat érkezett záhonyi átrakással Kínából a budapesti Rail Cargo Terminal – BILK-re. A Budapest és Jinan közötti vasúti teherforgalom további élénkülését jelzi, hogy a következő időszakban szinte heti rendszerességgel közlekednek majd erre a szerelvények, amelyek áruösszetétele közelít a járvány előtt megszokotthoz. Felvételünkön a 42 kocsiból álló szerelvény Jinan városból Záhonyba érkezik, ahol a nyomtávkülönbségből adódó eltérés miatt a konténereket normál nyomtávolságú vasúti kocsikra rakják át. A Rail Cargo Hungaria mozdonyai továbbítják a kínai vonatokat a magyarországi szakaszokon a Rail Cargo Terminal – BILK-re.

Júniustól megkezdi heti rendszerességű közlekedését Záhonyon át magyarországi – Rail Cargo Terminal – BILK – úticéllal egy újabb konténervonat Kína Changsha városából is. A kontinentális útvonalon egyébként Lengyelországon és Szlovákián keresztül már most is érkezik heti egy szerelvény Kínából.

A Rail Cargo Operator – Hungaria kezelésében közlekedő, átlagosan 40–42 kocsiból álló vonatok a szárazföldi Selyemúton a tengeri fuvarozásnál lényegesen rövidebb idő alatt, környezetkímélő módon teszik meg a kínai ipari központok és Magyarország közötti több mint 10 ezer kilométeres utat.

A szárazföldi fuvarozás mellett élénk a görögországi Pireusz, a horvátországi Rijeka és a szlovéniai Koper kikötőjébe érkező magyarországi rendeltetésű konténerekkel is rakott hajók forgalma. A Rail Cargo Group hetente 15–16 vonatpár közlekedtetésével biztosítja a magyar ellátási lánc számára fontos ázsiai termékek importját, és juttatja el a kikötőkbe a magyar exporttermékeket.

Április óta folyamatosan normalizálódik a távol-keleti áruforgalom, mégis akár őszig is eltarthat, amíg egyensúlyba kerülnek a szállítások annak függvényében, hogyan alakul a pandémiás helyzet, illetve, hogy milyen ütemben indul újra a gazdaság. Az RCG szakembereinek prognózisa szerint a vasút őszre-télre érheti el a tavalyi forgalmi értékeket.