KözútVilág Expo konferencia és kiállítás

Elhunyt dr. Mezei Gábor

Elhunyt dr. Mezei Gábor

Részvéttel fordulva a gyászoló család felé, mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 101. évében, 2021. március 22-én elhunyt dr. Mezei Gábor, a nemzetközi fuvarozás legnagyobb hatású, ikonikus alakja. Búcsúztatására – a vírushelyzetre való tekintettel – szűk családi körben kerül sor.

Dr. Mezei Gábor az MKFE első évtizedeinek fontos szereplője volt: 1966-ban beválasztották a Közúti Fuvarozók Nemzetközi Egyesületének (IRU) elnökségébe, amelynek 1973-tól elnöke is lett. Ugyanettől az évtől 1979-ig az MKFE elnöki tisztségét is betöltötte, 2003-ban pedig az MKFE tiszteletbeli tagjává választották.

A Hungarocamion – és elődvállalatai – alapítójaként és vezérigazgatójaként keményen dolgozott a belföldi fuvarozás háború utáni újjászervezésén, és óriási szerepet vállalt abban, hogy a szocialista Magyarország megvesse a lábát a nemzetközi áruszállítási piacon. Ennek volt köszönhető, hogy a keleti tábor országai közül hazánk lehetett az, amely már a hatvanas évektől sikerrel tudott árucikkeket, terményeket exportálni Nyugatra, és más, a keleti blokkhoz tartozó országok számára nehezen vagy egyáltalán nem elérhető importcikkeket szállítani Magyarországra. Tevékenysége szakmai, emberi, de gazdaságtörténeti szempontból is egyedülálló: Mezei Gábor munkája és személye volt a garancia arra, hogy a magyar fuvarozási szektor felkerült a nyugati országok szakmai térképére is.

A munka, amelyre Mezei Gábor vállalkozott, lehetetlennek látszott, hiszen a szocialista országok elzárkózása a Nyugattól nem csupán politikai, ideológiai, hanem gazdasági értelemben is teljes volt a hatvanas évekig. A szakember feladata az lett – lévén az orosz hadifogságban töltött idő alatt kiválóan megtanult oroszul is –, hogy kiépítse ezeket a kereskedelmi kapcsolatokat Kelet és Nyugat között, és az akkor már Hungarocamion néven futó vállalattal stabil pozíciót szerezzen és egész Európában, sőt annak határain túl is dolgozzon.

A vállalat – megelőzve a keleti blokk országainak fuvarozóit – rövid időn belül kirendeltségeket alapított a többi között Hamburgban, Triesztben, Rotterdamban. Később Kuvaitban, Isztambulban és Bagdadban is feltűntek a Hungarocamion járművei. A nemzetközi fuvarozáshoz szükséges adminisztrációs infrastruktúra kiépítésében jelentős szerepe volt az ez idő tájt Mezei Gábor elnök által irányított Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének, amely 1965-től vált az IRU tagjává, ezáltal adhatta ki a nemzetközi fuvarozáshoz akkor feltétlenül szükséges TIR Carnet-kat.

Dr. Mezei Gábort nagy tisztelet övezte: kortársai, kollégái szerint határozott, mindenkire figyelmet fordító vezető volt, aki mindenkitől – beleértve saját magát is – megkövetelte a kemény és lelkiismeretes munkát. A hazai közúti logisztika meghatározó alakja volt, távozásával hatalmas űrt hagyott maga után.

Nyugodjék békében!