KözútVilág Expo konferencia és kiállítás

A szállítmányozók új nemzedékének képzési bázisa lesz Békéscsaba és környéke

A szállítmányozók új nemzedékének képzési bázisa lesz Békéscsaba és környéke

Együttműködési megállapodást kötött a Békéscsabai Szakképzési Centrum, a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum és a Magyar Szállítmányozók Szövetsége (MSZSZ). A felek közös célja a magyarországi szállítmányozási oktatás és felnőttképzés újriandítása és a képzési színvonal emelése. A felvételen: Szántó Lajos, az MSZSZ Oktatói Tagozatának tagja, Erdélyi László, az MSZSZ Oktatói Tagozatának vezetője, Pekár János, az MSZSZ főtitkára, dr. Lányi Márton, a Magyar Szállítmányozók Szövetségének elnöke, Mucsi Balázs Sándor, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója és Malatyinszki Péter, a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum igazgatója.

„A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum a már meglévő képzési kínálatát bővíteni tudja a szállítmányozó szakképesítéssel – nyilatkozta Malatyinszki Péter igazgató. – A szállítmányozó szakképesítés tökéletesen illik az iskola közlekedés és szállítmányozás ágazati képzésébe. Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy megköttetett az együttműködés a Magyar Szállítmányozók Szövetségével. Úgy gondolom, az együttműködésünk legnagyobb nyertesei a diákok és a munkaerőpiac szereplői lesznek.”

Dr. Lányi Márton, az MSZSZ elnöke elmondta: „Egy profi szállítmányozó komoly versenyelőnyt jelent. A nemzetközi térben működő vállalatoknál már régóta elengedhetetlen egy szállítmányozó partner, de bármilyen méretű vállalkozások képesek profitálni egy jól képzett szállítmányozó szakemberből. Üdvözöljük a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum elkötelezettségét a szakma iránt, és reményünket fejezzük ki, hogy Békéscsaba és környéke a szállítmányozók új nemzedékének képzési bázisa lesz.”

Magyarországon a szállítmányozó szakma utánpótlásképzése nem volt megoldott, mert az OKJ-s rendszer 2021-ben megszűnt. Az MSZSZ felismerte, hogy a tagsága körében meglévő szaktudás egy korszerű képzési forma beindításának szolgálatába állítható, ezért a szövetség Oktatói Tagozata kidolgozta azt a programkövetelmény-javaslatot, amely meghatározza azt az alapvető tudásszintet, amit a szakma mértékadó vállalatai elvárnak egy újonnan belépő munkatárstól.

A programkövetelmény az Innovációs és Technológiai Minisztérium jóváhagyását követően tavaly szeptemberben bekerült az engedélyezett és hivatalosan oktatható szakmai képzések közé. A jóváhagyás birtokában az Oktatói Tagozat a képzőintézmények részére összeállította a szakmai képzés programvázlatát és javasolt tartalmát, amely részletesen kifejti, hogy az egyes fejezeteknek milyen konkrét ismereteket kell tartalmaznia. A programvázlat egyben tartalomjegyzéke a szintén az MSZSZ gondozásában megjelenő Szállítmányozás című szakkönyvnek. A kiadványra kimondottan nagy igény mutatkozik a piacon, hiszen az utolsó, a szakma által mértékadónak tartott szállítmányozási szakkönyv kiadása óta évek teltek el, az iparág pedig forradalmian átalakult.

A Békéscsabai Kemény Gábor Technikum az elsők között indítja el a fentiek szerinti képzést. Az együttműködés keretében az MSZSZ szakmai támogatást nyújt a technikum részére, segít a gyakorlati helyek kiválasztásában, részt vesz a szakkönyv beszerzésében, illetve biztosítja a szövetség által szervezett szakmai szemináriumokon és rendezvényeken való részvétel lehetőségét. A Kemény Gábor Technikum vállalja a magas színvonalú szállítmányozási képzés biztosítását, a tehetséges és angolul jól beszélő diákok szakma felé orientálását és a szállítmányozási képzés népszerűsítését Magyarország dél-keleti régiójában.