KözútVilág Expo konferencia és kiállítás

Megkezdődött az ellenőrzés a schengeni külső határokon

Pénteken már mindenki okmányait ellenőrzik a schengeni külső határok többségén egy uniós rendelet nyomán. A magyar határokon az első órákban csak néhol okozott hosszabb várakozást az új szabályozás.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának közleménye szerint egy péntektől hatályos európai uniós rendelet nyomán már nemcsak a harmadik ország állampolgárainak, hanem az Európai Unió valamennyi tagállamának, valamint Norvégiának, Izlandnak, Liechtensteinnek és Svájcnak az állampolgárainak úti okmányait is ellenőrizni kell a számítógépes adatbázisokban.

Ilyen ellenőrzésre kell számítani a magyar-horvát, a magyar-ukrán és a magyar-szerb határátkelőhelyeken mind belépéskor, mind kilépéskor. A magyar-román határon a Magyarországról kilépő utasokat csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, azonban befelé valamennyi utas esetében az új ellenőrzést kell alkalmazni.

A letenyei autópálya-határátkelőn azt tapasztalta az MTI munkatársa, hogy kilépéskor az úti okmányokat először a magyar rendőrök ellenőrizték a számítógépeken, majd az okmányokat átadták a horvát kollégáiknak, akik szintén elvégezték az ellenőrzést. Torlódás nem alakult ki, mert gyér volt a forgalom.

A magyar-horvát határ somogyi határátkelőhelyein nem okozott különösebb fennakadást, torlódást a szigorított határellenőrzés pénteken. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI érdeklődésére azt írta: “a végrehajtott tesztek alapján”, nő a szabad mozgás uniós jogával rendelkezők ellenőrzésére fordított idő, de az átlagos növekedés a személy-, autóbusz- és tehergépjármű forgalomban 8-8, vasúti forgalomban 40 másodperc, amely a jelenlegi forgalmi viszonyok között kezelhető.

A Mohács mellett található Udvar-dubosevicai közúti határátkelőnél Horvátországból Magyarországra péntek reggel fél óra alatt öt személyautó és négy tehergépjármű lépett be. A határátkelő közelében az MTI tudósítója azt tapasztalta, a személyautók átlagos ellenőrzési ideje az utasok számától függően 1-7 percig tart, a kamionok esetében ez hosszabb időt is igénybe vehet. A gyérebb forgalmú belépő oldalon 3-4, az élénkebb kilépő oldalon pedig átlagosan 7-10 személyautó várakozott.

Csongrád megyében a röszkei határátkelőhelyeken a péntek délelőttnek megfelelő a forgalom. A helyszínen az MTI tudósítója azt látta: a röszkei közúti átkelőn a kilépő oldalon várakozás nélkül léphetik át a határt az autósok, befelé is csupán néhány perces sorbanállásra kényszerülnek az utazók. Az autópálya-határátkelőhelyen kilépő irányban három sáv működik – ebből egy a vámkezelésre váróké -, a belépő forgalmat két sávban vizsgálják át a határrendészek és a pénzügyőrök, mindkét irányban mintegy félórás a várakozás.

A rendőrség honlapján azt írta: Románia felé a Csanádpalota-Nagylak autópálya-határátkelőhelyen kifelé a személyautóknak és a buszoknak fél, a kamionoknak három órát kell várakozniuk, a belépő oldalon az autósok fél-, a buszok egyórás sorra számíthatnak.

Békés megyében a magyar-román határon három határátkelő van, a megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása, valamint a police.hu oldal határinfo szolgáltatásának tájékoztatása szerint egyik átkelőn sem alakult ki hosszabb várakozási idő. Az MTI tudósítójának helyszíni tapasztalatai szerint a Gyula-varsándi határátkelőhelyen a Magyarországról kilépő oldalon öt teherszállító járműnek közel húsz percet kellett várakoznia a kilépésre.

A személyforgalom a kilépő oldalon gyorsabban zajlott, három személyautó és egy biciklis öt perc alatt jutott át a határon. Befelé ugyanennyi idő alatt engedtek be három személyautót. A csomagtartót mind ki-, mind belépésnél megnézték, ahogyan az okmányokat is ellenőrizték ki- és belépésnél is. Magyarországra való belépésre reggel nyolc órakor legalább 15 kamion várakozott.

A záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen péntek reggel még nem volt tapasztalható nagyobb forgalomnövekedés a szigorított határellenőrzés miatt. A belépő és kilépő oldalon sem alakult ki komolyabb autósor és a kamionoknak fenntartott sávokon sem torlódtak a teherautók. A kilépésre jelentkező autók sora öt-hat járműből állt. Az MTI tudósítójának a helyszínen az autósok azt mondták, nem hallottak a szigorításról, ugyanakkor megjegyezték: Záhonynál mindig szigorú volt az ellenőrzés, eddig is mindent megnéztek.

MTI