Két új átkelő épülhet idén a déli határon

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa a magyar-magyar és a magyar-szerb kapcsolatok erősítése mellett fontos külgazdasági feladatokat is ellát: az anyaországba irányuló befektetéseket és a magyar cégek szerbiai piacszerzését is igyekszik elősegíteni. Babity János főkonzul elmondta: idén két újabb közúti átkelő nyitását tervezik, az egyiket Bácsszentgyörgyön, a másikat a magyar-szerb-román hármas határnál, Kübekházán. A főkonzulátus talán legismertebb feladata az egyszerűsített honosítási kérelmek átvétele.

A magyar-magyar és a magyar-szerb kapcsolatok erősítése az egyik legfőbb feladata a Szabadkai Magyar Főkonzulátusnak. Babity János misszióvezető hangsúlyozta, a gazdasági élet élénkítését is szolgálhatja az újabb két határátkelő tervezett nyitása a déli határon.

A képviselet emellett fontos külgazdasági feladatokat is el lát. Céljuk elsősorban az anyaországba irányuló befektetések és a magyar cégek szerbiai piacszerzésének elősegítése. A belgrádi nagykövetség és a szabadkai főkonzulátus mellett a Magyar Nemzeti Kereskedőház irodáiban – Újvidéken és Szabadkán – is elérhetőek azok az információs pontok, ahol a kínálat és a kereslet egymásra találhat. Emellett a térségben megrendezésre kerülő kereskedelmi, ipari és gazdasági vásárok szervezésében is részt vesznek a külképviselet munkatársai.

A gazdasági kapcsolatok erősítésének egyik fontos lépése a határ átjárhatóságának elősegítése. Mivel igen nagy a forgalom a déli határszakaszon, szükségessé vált újabb határátkelőhelyek létesítése – hangsúlyozta a misszióvezető. Babity János megerősítette, 2018-ban két újabb közúti átkelő nyitását tervezik, az egyiket Bácsszentgyörgyön, míg a másikat a magyar-szerb-román hármas határnál, Kübekházán. Ezenkívül a főkonzulátus a magyar-magyar kapcsolatok erősítésében, kulturális programok Vajdaságra vitelében is közreműködik. 2018- ban megemlékeznek Mátyás királyról, és a Semmelweis Ignác emlékévet is megtartják, ezek kapcsán pályázatokat írnak ki általános és középiskolás diákok számára.

Délmagyarország