Az iTrack rendszer teljes körű megoldásai az építőipar számára

Az iTrack rendszer teljes körű megoldásai az építőipar számára

Az iparági elemzésekből kiderül, hogy a járvány ideje alatt közel olyan „aktívak” maradtak az építőipari szereplők, mint korábban, ezért most még talán fontosabb, hogy komplex módon átlássák a piac szereplői a munkagépek működését. Hogyan lehet ezeken az eszközökön megtakarítani, költséget optimalizálni? Lehet a gépkezelők munkáját monitorozni, kontrollálni? Milyen eszközök állnak rendelkezésre?

Az elmúlt év a KSH adatai szerint 9 százalékos gyengülést hozott az építőiparban. A téli hónapokban történő leállások – főleg a földmunkagépek esetében – követték a korábbi évek trendjeit, tehát a szezonalitásból eredő visszaesés nem volt szembetűnő. Januárban az építőipari termelés volumene 11 százalékkal (nyers adat) nőtt az előző év hasonló időszakához viszonyítva. 2020 decemberétől 2021. januárig az építőipari termelés 7,4 százalékkal nőtt. A szakértők várakozásai szerint az építőipar kétjegyű bővülése várható.

A megnövekedett igények kiszolgálásához optimalizálni kell a munkagépflottákat, illetve azok munkaóráját. Pontos kimutatásokat kell készíteni a munkagépekből kinyert adatokból, a gépkezelő munkariportjaiból, hogy a döntéselőkészítés folyamata során a legkörültekintőbben határozzuk meg a cég jövőbeni stratégiáját.

Az üzemanyagárak emelkedésével párhuzamosan nő a gázolajjal kapcsolatos visszaélések száma is. Az iTrack üzemanyagkontroll szolgáltatás elengedhetetlen olyan munkagépek esetében, amelyeket egy adott munkaterületen, adott helyszínen köbös vagy IBC tartályból tankolnak. Előfordul, hogy az üzemanyag bele sem kerül a jármű tankjába, vagy csak sokkal kevesebb. Gázolaj-kivét is gyakran előfordul: egyszerűen kiszívják, vagy a visszafolyóágon benn maradt gázolajat távolítják el.

A szolgáltatás olyan paraméterekre is rávilágít, mint hogy alapjáraton mennyit fogyaszt a munkagép, illetve munkavégzés vagy terhelés közben mennyit használ fel. Abban az esetben, ha nemcsak a gázolajfogyásból szeretnénk látni, hogy a munkagép valóban dolgozott vagy sem, akkor további adatok megjelenítésére van lehetőség (ld. keretben. A szerk.).

A megfelelő döntések meghozatalához nélkülözhetetlen a gépkezelők munkájának nyomonkövetése is. Ehhez nyújt segítséget a gépkezelő-azonosítás és a munkaidő-statisztikák: a munkaidő kezdete, vége; összmunkaidő; állásidő; km-adat; összgyújtás. A munkavégzés gyújtás alapon való megjelenítésére is van lehetőség.

Az iTrack rendszer az építőipar bármely területén – legyen szó akár mély- vagy magasépítésről, útépítésről, épületek kivitelezéséről – dolgozó munkagép működését tudja kontrollálni, optimalizálni. Az iTrack rendszer által nyújtott adatok esszenciális részét képezik a sikeres vezetői döntéshozatalnak.

 

MONITOROZHATÓ PARAMÉTEREK

  •  Motorfordulatszám és segédhajtás-figyelés
  •  Klíma/hűtés figyelése
  •  Alapjárati és terhelt munkavégzés figyelése
  •  Egyéb munkavégzés figyelésen belül üzemóra-figyelés
  •  Hűtő-, illetve kompresszorfigyelés
  •  Emelésfigyelés (például darunál, emelőnél)
  •  Valós számú billentésfigyelés (például amikor a billencs többször rábillent, hogy kimenjen belőle az anyag, akkor is csak egyszer számol a rendszer)
  •  Akkumulátor-figyelés (riasztás kérhető, ha a feszültség egy bizonyos beállított szint alá esik)