KözútVilág Expo konferencia és kiállítás

A gépek tisztításával is versenyelőny kovácsolható

Az üzletben, különösen a termelő, gyártó szektorban apró különbségek dönthetik el, hogy egy vállalat élre áll vagy lemaradhat a versenyben.

A Tork, a svéd higiéniai termékeket gyártó vállalat, az SCA egyik globális márkája a Swerea Research Institute független kutató intézet bevonásával vizsgálta meg termelő cégek működését. Többek között azt is elemezték miként hatnak a higiéniai folyamatok egy vállalat termelékenységére, versenyképességére.

A termelő gépek karbantartására, tisztítására fordított idő leállást, tulajdonképpen veszteséget jelent, minden az ezen a területen elérhető javulás azonnali hatással van a hatékonyságra. Ezzel kapcsolatban a felmérés egyik legérdekesebb megállapítása: a termelő gépek tisztítására szánt idő akár 35%-kal is megrövidíthető az új generációs tisztítókendők segítségével. A kutatás azt is kimutatta, hogy az időmegtakarítás mellett az új generációs tisztítókendők használatával még spórolhat is a vállalat.

A Swerea Research Institute független kutatóintézet tesztjein az ipari tisztítókendők és a termelékenység hatását vizsgálták. A teszteken többek között a festékek és egyéb anyagok eltávolításához szükséges időt mérték le:

A rongyokhoz képest tisztítókendőkkel az oldószer felhasználás mennyisége is lényegesen kevesebbnek bizonyult, ami nemcsak költségcsökkentő, de környezetkímélő is:

Elsőre talán furcsa lehet, hogy egy higiéniával foglalkozó vállalat miért vizsgálja az ipari vállalatok termelékenységét. Azonban a kiélezett piaci versenyben az ilyen háttértevékenységnek tekintett területeken szerzett előny is fontos lehet. Az egyre több vállalat által alkalmazott lean menedzsment filozófia adta az ötletet számunkra, hogy megnézzük miként segíthetik az új generációs, okos-higiéniai megoldások a termelékenységet. A vállalatirányítási filozófia egyik legfontosabb eleme a hatékony munkavégzési kultúra kialakítása dolgozói szinten. Vagyis az a kérdés, hogyan lehet a folyamatokat jobban, gyorsabban, olcsóbban, kevesebb veszteséggel elvégezni, nap mint nap. Az új generációs higiéniai eszközökkel kézzelfogható eredményeket érhetünk el hatékonyság és termelékenység növelés terén. Mindehhez pedig nincs minden esetben szükség nagy beruházásra vagy óriási változtatásokra, csupán arra, hogy a termelő vállalatok beszerzői, vezetői felismerjék a karbantartás és tisztítás hatékonyságának növelésében rejlő lehetőséget” – mondta el Rédey Anikó a Tork termékmenedzsere.