KözútVilág Expo konferencia és kiállítás

Egyetemisták szakmai fejlődését támogatja a Siemens

A Siemens többéves hagyományt követve, idén is meghirdette pályázatát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói és kutatói számára, amelyen innovatív műszaki megoldásokat és kezdeményezéseket díjaztak a vállalat szakemberei. A legjobb projekteket benyújtó pályázók összesen közel 7 millió forintos juttatást kaptak, amelynek felét a Siemens kutatói ösztöndíjként nyújtja, a másik felét pedig többek között olyan projektek megvalósítására fordíthatják a diákok, mint egy három dimenzióban érzékelő toll fejlesztése, elektromos meghajtású versenyautó megépítése vagy a World Robot Olympiad 2017 versenyen való részvétel.

A Siemens a BME Pro Progressio alapítványán keresztül a leendő villamos-, gépész- és közlekedésmérnökök kezdeményezéseit, diákcsoportok munkáját, valamint diplomamunkák megvalósítását ösztönzi összesen több mint 3 millió forint értékben.

A vállalat támogatja a BME Gépészmérnöki Karán tanuló InnoRobot-X elnevezésű csapatot, hogy részt vegyenek a World Robot Olympiad 2017 elnevezésű versenyen, amelyen a világ minden pontjáról érkező diákok mérhetik össze robotikában szerzett tapasztalataikat és tudásukat.

„Az elbíráláskor fontos szempont volt, hogy társadalmilag és gazdaságilag hasznos kezdeményezéseket támogassunk, amelyekben a diákok bebizonyíthatják, hogy kreativitással, tanulással és elszántsággal remek teljesítmények érhetőek el. A projektek olyan kihívások elé állítják a hallgatókat, amelyekkel később, egy nagy fejlesztőcégnél vagy akár saját vállalkozásukban is találkoznak majdmondta el Dr. Balázs Gergely György, a Siemens Zrt. kutatás-fejlesztési részlegének vezetője.

A vállalat idén összesen hét diákcsoport és egy egyéni pályázó egy-egy projektjét támogatja. Többek között három dimenzióban érzékelő toll, elektromos-, versenyautó és motorcsónak fejlesztése is szerepel a legígéretesebb fejlesztések között. Utóbbi a BME Solar Boat Team teljesen elektromos meghajtású „Rosana” névre keresztelt hajójának tökéletesítését és továbbfejlesztését segíti, amellyel évek óta számos nemzetközi megmérettetésen vesz részt sikeresen a csapat. A hallgatói csoportok munkáján kívül a vállalat szakkollégiumok tudományos életének fellendítéséhez járul hozzá, valamint egy szakdolgozatot és egy diplomatervet is díjazott.

Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója adta át a pályázat nyerteseinek az elismerést jelző oklevelet. „Jó látni, hogy a fiatalok egyre tudatosabban keresik a lehetőségeket saját ötleteik, projektjeik megvalósításához. Arra törekszünk, hogy megkönnyítsük a dolgukat és támogatásunkkal közelebb kerüljenek céljaik eléréséhez. Sok sikert kívánok a projektek megvalósításához” – hangsúlyozta a vállalat vezetője.

A diákok kezdeményezései mellett idén ismét lehetőség volt Siemens kutatói ösztöndíjra pályázni. A vállalat szakemberei két pályázatot díjaztak, összesen több mint 3,5 millió forintos ösztöndíjjal.