Csökken az önvezető autók népszerűsége

Csökken az önvezető autók népszerűsége

Egy angol felmérés két éve eléggé szerénynek mutatta az autonóm gépkocsik elfogadottságát. A kérdéseket most ismét feltették, az eredmények pedig igencsak elgondolkodtatók.

Egy angol autóértékesítő weboldal, a BuyaCar.co.uk 2017 áprilisában megkérdezte felhasználóit, vennének-e autonóm gépkocsit, illetve hogy mit gondolnak az önmagukat vezető autókról. Akkor a válaszadók 46 százaléka találta ijesztőnek a gondolatot, hogy egy számítógép vezesse az autóját, ugyanakkor 11 százalékuk kifejezetten izgalmas, ígéretes fejlesztési irányként tekintett a technológiára.

Azóta eltelt két év, világszerte megkezdődtek az autonóm gépkocsik közúti tesztjei, így a szervezők úgy gondolták, ideje megismételni a felmérést, előzetesen azt prognosztizálva, hogy nyilván még elfogadóbbá vált a társadalom.

Hát nem: mostanra a megkérdezettek 56 százaléka utasítja el az autonóm mobilitást, az érdeklődők aránya pedig 65 százalékra csökkent. Azok száma, akik 2017-ben még úgy gondolták, hogy előbb-utóbb ’biztosan’ vagy ’valószínűleg’ birtokolnak majd önvezető autót, 20-ról 13 százalékra esett vissza, miközben a ’biztosan nem’ opciót választók aránya 38-ról 42 százalékra emelkedett.

Az elutasítás okai között első helyen szerepel a ’félek átadni az autó irányítását a gépnek’ – a válaszadók 62 százaléka (két éve 55 százalék) jelölte meg ezt a lehetőséget. Az autósok 24 százaléka félt attól 2017-ben, hogy az utak nem megfelelő felfestése, kitáblázása megzavarhatja az autók rendszereit; mostanra ez az aggály a válaszadók 29 százalékánál merült fel. Az emberek 28 százaléka a kiber-támadás lehetőségétől fél (2017-ben 23 százalék), míg a felmérésben részt vevők 44 százaléka „egyszerűen nem bízik meg az önvezető autókban” (2017-ben 34 százalék).