Bővítette kerékpárszállító kapacitását a MÁV-START

A vasúttársaság a nyári menetrend bevezetésével egyidejűleg jelentősen növelte a kerékpárszállítási kapacitást, egyúttal a zsúfoltság megszüntetése, illetve az utasforgalom jobb elosztása érdekében kibővítette a kötelező kerékpárhelyjegy-váltással közlekedő vonatok számát.

A kerékpáros turizmus népszerű helyeire közlekedő vonatok közül néhány esetben akár félszáz kerékpár is elhelyezhető, ennek ellenére néha még ez a kapacitás is kevésnek bizonyulhat. Ilyenkor a vonaton már fent lévő utasok élveznek elsőbbséget, ugyanakkor az előzetes kerékpáros helyfoglalással az ilyen esetek megelőzhetők – áll a társaság sajtóközleményében.

A Balaton északi partjára utazó kerékpárosok számára a MÁV-START a Tekergő gyorsvonatokat ajánlja, amelyek gyorsvonati pótjegy és kerékpárhelyjegy váltása nélkül vehetők igénybe. A Tekergőkön nagy kapacitású kerékpárszállító kocsik találhatók, melyekben 16-47 darab bicikli szállítható.
A Balaton déli partjára a kétóránként közlekedő Déli parti sebesvonatokon 28 darab kerékpár szállítható, kerékpárhelyjegy váltása nélkül.

Az északi parton a Kék Hullám és a Katica sebesvonatokat, a déli parton a Balaton, az Aranypart, az Ezüstpart és az Aranyhíd expresszvonatokat, a gyorsvonatokat és a Siófoki FLIRT, valamint a Keszthelyi FLIRT vonatokat is csak kerékpárhelyjegy megváltásával lehet – korlátozottan – igénybe venni.

Kerékpár alapvetően minden vonaton, azaz a személy- és gyorsvonatokon, illetve egyre több InterCity vonaton is szállítható, de csak a jármű névleges befogadóképességének mértékéig. Ha egy vonaton nincs külön kerékpárszállító kocsi vagy arra kialakított tér, akkor – amennyiben a vonaton nem tiltott a kerékpárok szállítása – a vonat első és utolsó 2. osztályú kocsijának a vonat végei felé eső előtereiben helyezhető el a kerékpár úgy, hogy az utasok közlekedését ne akadályozza.