Mars-szimulációt tart a DB Schenker és az Osztrák Világűrfórum

Kiemelten érzékeny űrben használatos eszközök szállítása Ománba • Nemzetközi Mars-szimuláció a Missziós Támogató Központ irányításával.

A Mars sosem volt még közelebb: 2018. február végéig az Osztrák Világűrfórum (ÖWF) nemzetközi Mars-szimulációt tartaz AMADEE-18 misszió keretében Omarban a Dhofar-régióban. A DB Schenker az ÖWF szakembereinek munkáját kiemelten érzékeny, az űrben használatos eszközök (pl. robot járművek és űrruhák) szállítmányozásával segítette Ausztriából az ománi sivatagba.

Logisztikai kihívás: Érzékeny eszköz, extrém időjárási körülmények
Dr. Gernot Grömer, az ÖWF adminisztratív igazgatója, – aki a Misszió igazgatója is – elmondta, hogy örömére szolgál a DB Schenkerrel való együttműködés: “Ez a valaha volt legkomplexebb missziónk. Elégedettséggel tölt el, hogy egy olyan hozzáértő és tapasztalt partner, mint a DB Schenker, segíti munkánkat. A DB Schenker biztonságos és megbízható szállítmányozási munkát végzett a kiemelten érzékeny, űrben használatos eszközök, mint például a robot járművek és űrruhák, valamint a két “egyszemélyes űrhajóként” is nevezett speciális űrruha Ománba eljuttatásával.”

A DB Schenker a kihívást két tengeri szállítmányozási konténerrel oldotta meg, melyeket Innsbruckban rakodták meg a kiemelten érzékeny eszközökkel. A Mars-szimuláció teljes ideje alatt a két konténer a helyszínen marad, raktárként szolgál, így biztosítva minden eszköz egyszerű elérhetőségét és az extrém időjárási körülmények ellenére, azok védelmét.

“A DB Schenker számára külön öröm, hogy ennek ez egyedülálló projektnek részesei lehetünk. Ennek az izgalmas, és egyben kihívást jelentő logisztikai feladatnak a sikeres megoldásával is bizonyítjuk, hogy globális szolgáltatóként csúcsteljesítményre vagyunk képesek, még a legextrémebb körülmények között is.” – mondta Mario Aschbacher, az Innsbruck, Salzburg és kufsteini DB Schenker értékesítési igazgatója.

Missziós Támogató Központ Innsbruckban

Az ománi a tizenkettedik Mars-szimuláció. A legénység tagjai 20 nemzet, 16 tudományos központ munkatársai közül kerültek ki. A nemzetközi csoport tagjai egy hete érkeztek meg a Dhofar-régióban fekvő sivatagba. A “Landingday”-ként elnevezett február 8. jelezte a háromhetes szimuláció kezdetét, amelynek során a csapat a külvilágtól elzárva, változatos kísérleteket hajt végre Mars-szerű környezeti körülmények között. Vezető természettudósok követik figyelemmel a szándékosan késleltetett kommunikációt a “Mars” (Oman) és “Föld” (Tyrol, Ausztria) között. A korszerű technológiákkal és rendszerekkel felszerelt insbrucki Missziós Támogató Központ a misszió origója.