13 százalék felett emelkedett az ipari termelés márciusban

13,4 százalékkal emelkedett az ipari termelés márciusban, így összességében az év első negyedévében 7,8 százalékkal nőtt az ágazat kibocsátása. Az előző év azonos hónapjához képest a feldolgozóipar mind a tizenhárom átlagában emelkedett a termelés. Az eddig beérkezett adatok alapján a magyar ipar növekedése éves alapon jelentősen meghaladta az uniós átlagot és mindhárom visegrádi ország teljesítményét – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Az elmúlt félévben az ipar teljesítménye hónapról hónapra emelkedett, ezzel erős növekedési szakasz bontakozott ki az ágazatban. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a döntő 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 14,1 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipari termelés 29 százalékát adó járműgyártás kibocsátása 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A járműgyártás kibocsátásának együttesen 96 százalékát adó közúti gépjármű gyártása és a közúti jármű alkatrészeinek termelése hasonló mértékben emelkedett, 10,4, illetve 10,9 százalékkal.