Mezőkövesdi Ipari Park: jelentős fejlesztés

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból, az „Ipari park fejlesztése és új iparterületek kialakítása Mezőkövesden” című projekt keretén belül elnyert mintegy 1,34 milliárd forintból Mezőkövesd önkormányzata kiépíti az iparterületek működéséhez szükséges alapinfrastruktúrát, továbbá felújítják, illetve megépítik a terület elérhetőségéhez szükséges önkormányzati utakat.

A fejlesztés három területet érint: a volt repülőtér melletti 20 hektáros, valamint a laktanya melletti 10 hektáros önkormányzati tulajdonú ingatlanokat, valamint a Mezőkövesdi Ipari Parkot, az alábbi tartalommal: A volt repülőtér melletti iparterület teljes közművesítése 20 hektáron (víz, szenny-víz, csapadékvíz, gáz, elektromos, távközlés), az iparterület megközelíthetőségét szolgáló meglévő utak felújítása és a szükséges szakaszokon új út építése, a 20 hektáros iparterületen porta-, szolgáltatóház- és termelőcsarnok-épület építése, megújulóhőenergia-felhasználás kiépítése, a porta és szolgáltatóház irodai eszközeinek beszerzése, az iparterület karbantartásához szükséges eszközök beszerzése, kamerarendszer kiépítése.

A volt katonai laktanya melletti 10 hektáros terület talajrehabilitációja, a 10 hektáros terület teljes közművesítése (víz, szennyvíz, csapadékvíz, gáz, elektromos, távközlés), az iparterület elérhetőségét biztosító önkormányzati út, illetve belső utak felújítása, és parkolók kialakítása, a 10 hektáros iparterületen porta- és szolgáltatóház-épület megépítése, megújulóhőenergia-felhasználás kiépítése, a porta és szolgáltatóház irodai eszközeinek beszerzése, az iparterület karbantartásához szükséges eszközök beszerzése, kamerarendszer kiépítése. A Mezőkövesdi Ipari Park vízvezeték és szennyvízvezeték ipari parkba való bekötése.

Az iparterületek kialakításával az önkormányzat segít a vállalkozások működési feltételeinek javításában az alapvető infrastruktúra megteremtésével. A vállalkozások számára az iparterület számos szolgáltatást nyújt és a beruházás után rendelkezésre fog állni minden betelepülő vállalkozás számára portaszolgálat és irodai infrastruktúra az építkezés, illetve a későbbi működés idejére (tárgyaló, internet, irodai eszközök).

A betelepülő vállalkozások telephelyként bérelni tudják a projekt során megépülő termelőcsarnok-épületet, amely elsősorban kisebb méretű, kevésbé tőkeerős, esetleg kezdő vállalkozások termelési kapacitásának tud helyet biztosítani.

Észak-Magyarország