KözútVilág Expo konferencia és kiállítás

A jövő a Raben szerint

A jövő a Raben szerint

Automatizált kamionok, drónok, amik kisebb csomagokat szállítanak, szélsebesen száguldó hyperloop vonatok és teljesen automatizált raktárak. Ma így képzelhetjük el a holnap logisztikáját. A Raben Group „Raben – a jövő logisztikája” című legújabb filmjében bemutatásra kerül a TFL ipar jövőjéről alkotott képünk.

 Manapság minden logisztikai, szállítási és disztribúciós folyamatba kezd beépülni a digitalizáció. A széles körben értelmezett és fordított Ipari Forradalom 4.0, név szerint BigData, a Dolgok Internete minden része, automatizálás, a raktári operáció robotikai elemei hamarosan nagy szerepet fognak játszani a TLF ipar fejlesztésében. A már jelenleg is vitatott önműködő autók, vagy a szállítási eszközök nagyobb tömbbe való szervezése (platooning/szakaszozás) nagymértékben fogja befolyásolni a piacot.

“Az IoT (Internet of Things/a dolgok internete) különös figyelmet érdemel. Többek között a szenzorok bevezetése valamint a szállított áruk illetve szállítási eszközök között cserélt széleskörű információ kombinálva a közlekedési információkkal, mint például torlódások vagy közúti balesetek is ide sorolhatóak. Ezen kívül a gyors analízis és az efféle adatok segítségével történő üzleti információkra való reagálás lehetősége hamarosan forradalmasítani fogja az ellátási láncok elemzésének teljesítményét.” – mondja Zbigniew Kępiński, a Raben Group Genius Lab Managere.

Azt is hangsúlyozza, hogy „nem tudjuk, hogy fog kinézni a holnap, de abban biztosak lehetünk, hogy teljesen más lesz.” A jövőnek egyértelműen szerves részét fogja képezni a mesterséges intelligencia, valamint azok a megoldások, melyek az emberi munkát lesznek hivatottak teljes mértékben felváltani. A gépi tanulásnak köszönhetően minden gép és robot képes lesz döntéseket hozni, elvégezni a rájuk bízott feladatokat, és mindenekfelett tanulni, valamint a saját működésüket optimalizálni. A logisztika minden szemszögéből a mesterséges intelligencia döntéshozó szerepkört fog betölteni az optimalizációra, költségcsökkentésre, ökológiára és hatékonyságra vonatkozóan. Az ehhez hasonló fejlett döntéssegítő rendszereknek köszönhetően, a jövőben az ellátási láncokban, az ember elvben csak a folyamatok elindítója lesz, nem pedig azok megvalósítója, mivel ezt összetett algoritmusok és rendszerek fogják végezni. Azonban a logisztikai operátor szerepe nem fog megszűnni. Továbbra is segíteni fogja az ügyfelet céljainak és üzleti terveinek elérésében, annyi különbséggel, hogy több digitális megoldás fog rendelkezésére állni annak érdekében, hogy véghezvigye és fejlessze a végfelhasználó számára a szállítási folyamatot.

Annak érdekében, hogy a logisztikáról alkotott jövőképe eljusson ügyfeleihez és üzleti partnereihez, a Raben Group megalkotta a „Raben – a logisztika jövője” című filmet. A vállalat több éve folyamatosan vezet be innovatív megoldásokat a raktári és logisztikai folyamataiban, valamint az IT eszközeit és rendszereit érintően is. Munkáját segíti a „Genius Lab” nevű kutató és fejlesztő osztály, mely részt vett a film logisztikai jövőképének megalkotásában.