NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

A Wizz Air elindította Budapestről 5 nyugat-balkáni útvonalát

A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága a mai nappal öt új útvonalat indít összekötve Budapestet öt nyugat-balkáni fővárossal: Szkopjével Macedóniában, Podgoricával Montenegróban, Tiranával Albániában, Pristinával Koszovóban és Szarajevóval Bosznia-Hercegovinában. A járatokat a Wizz Air a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt koncessziós beszerzési eljárás nyertes ajánlattevőjeként, közszolgáltatási szerződés keretében üzemelteti.

Az új útvonalak a várakozások szerint a jövőben fellendítik majd Magyarország és a Nyugat-Balkáni országok közötti üzleti és gazdasági kapcsolatokat, felpezsdítve a kétirányú turizmust.

A Budapest Airport üdvözli a Wizz Air új járatainak elindulását, hiszen ezek a desztinációk öt éve hiányoztak a Budapestről közvetlenül elérhető városok sorából. A repülőtéri kínálatban megjelenő nyugat-balkáni útvonalak erősítik a régiós együttműködést.

A nemrég bejelentett asztanai és a mostani új útvonalakkal együtt, a Wizz Air már 11 új útvonallal bővítette 2017-ben a folyamatosan növekvő budapesti hálózatát. A légitársaság így már 62 várossal köti össze Budapestet Európában és azon kívül is. Mindez azt is jelenti, hogy a magyar főváros nyújtja a legváltozatosabb kínálatot az egész WIZZ-hálózatban.

A Wizz hazai hálózata már 68 útvonalat kínál Európa-szerte és a kontinensen túl 29 országgal kapcsolva össze Budapestet.

A WIZZ AIR NYUGAT-BALKÁNI ÚTVONALAI BUDAPESTRŐL

Útvonal Napok Indulás Viteldíjak*
Szkopje szerda, vasárnap 2017. április 2. 5 990 forinttól
Podgorica szerda, vasárnap 2017. április 3. 10 490 forinttól
Tirana szerda, vasárnap 2017. április 5. 10 490 forinttól
Szarajevó április 9-ig

szerda, vasárnap

2017. április 5. 5 990 forinttól
április 10-től
hétfő, péntek
Pristina hétfő, péntek 2017. április 7. 5 990 forinttól

Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a következőket mondta: „Magyarország a déli nyitás politikája jegyében újra kívánja építeni pozícióit a nyugat-balkáni országokban is. A szakminisztérium és a koncessziós eljárásban nyertes légitársaság közötti tárgyalások tavaly novemberben zárultak le. Néhány hónapon belül megszülettek a járatindításokhoz szükséges kétoldalú államközi megállapodások is. A diplomáciai, külgazdasági, kulturális és turisztikai kapcsolatok szorosabbra fűzésének feltételrendszere ugrásszerűen javul azzal, hogy idén áprilistól Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia és Montenegró fővárosába heti két alkalommal közvetlen légijáratok indulnak Budapestről.”

 Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: “A Budapest Airport örömmel üdvözli a Wizz Air új, nyugat-balkáni járatainak elindulását, hiszen ezek az útvonalak évek óta hiányoztak a budapesti repülőtér desztinációs kínálatából. Ezeknek az új repülőjáratoknak nemcsak Magyarország, hanem Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegro és Koszovó népe számára van óriási jelentősége, hiszen hozzásegítenek az európai kapcsolatok megerősítéséhez. A légiközlekedési kapcsolatok mindig jótékonyan hatnak a gazdasági kapcsolatok fejlődésére.”

A budapesti sajtótájékoztatón Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója elmondta: „A nyugat-balkáni régió fővárosaiba indított öt új, stratégiailag fontos útvonalunk ismételten megerősíti elkötelezettségünket Magyarország iránt. Az ország de facto nemzeti légitársaságaként hiszünk abban, hogy új szolgáltatásaink segítenek élénkíteni a gazdasági és üzleti kapcsolatokat, valamint tovább javítják Budapest elérhetőségét. Az eddig bejelentett járatokkal együtt 2017-ben eddig már összesen 11 új útvonallal bővítettük budapesti kínálatunkat, összekötve a magyar fővárost 62 vonzó desztinációval. Magyarország iránti elkötelezettségünkhöz híven a jövőben is további új lehetőségeket hozunk az országba megfizethető útjaink révén.”