NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Újabb utas-rekord a Liszt Ferenc repülőtéren

Minden idők legerősebb szeptemberi utasforgalmát rögzítették a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szeptemberben: 1 247 352 utas érkezett és indult a budapesti repülőtérről. Tavaly még a júliusi csúcsban sem volt sem volt ekkora forgalom a Budapest Airport két terminálján.

Az év első kilenc hónapjának összesített statisztikái szerint az éves forgalomnövekedés elérte a 14,5 %-ot. Ehhez az is hozzájárult, hogy igencsak erős volt az utasforgalom szeptemberben, 1 247 352 utas érkezett és indult a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, és ez a szám még tavaly július-augusztusban, vagyis az idegenforgalmi csúcsidőszakban is rekordnak számított volna. A repülőgépek kapacitásának növekvő kihasználtságát jelzi, hogy a le- és felszállások száma „mindössze” 5,9 %-kal nőtt, vagyis a meglévő járatokon nagyon magas az átlagos ülőhely kihasználtság.

A budapesti forgalom növekedése majdnem a kétszerese az európai átlagnak, ami idén elérte a 8 %-ot. A kiemelkedő budapesti forgalomnövekedés hátterében számos tényező együttes megléte játszhat szerepet: tovább növekedett Magyarország és Budapest turisztikai vonzereje, a turisták számára továbbra is kedvező a forint-euró árfolyam, a Budapest Airport tovább folytatja marketing-hadjáratát az újabb légi járatok elhódításáért.

Az idei év egyik forgalmi újdonsága, hogy a Qatar Airways tovább növelte budapesti kapacitásait és napi kettőre emelte a Budapest és Doha között közlekedő Airbus A320-as járatok számát. A téli kínálatot növeli, hogy az afrikai partok közelében fekvő spanyol Kanári-szigetek szinte valamennyi jelentősebb tagja elérhető Budapestről repülővel: Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura (Wizz Air) és Gran Canaria (Ryanair) is szerepel a listán. Az idei ősz sláger-desztinációja azonban alighanem Marokkó lesz: október végén a Ryanair Marrakesbe, a Wizz Air pedig a tengerparti Agadirba indít rendszeres járatot.