Cargo on the Danube Conference

Új utasinformációs rendszert szerez be a Budapest Airport

Új utasinformációs rendszert szerez be a Budapest Airport, az erről szóló tender már megjelent a közbeszerzési értesítőben.

A közbeszerzési értesítőben lévő adatok szerint a reptérüzemeltető FIDS (Flight Information Display System) telepítésére, beüzemelésére és támogatására kér ajánlatokat. A rendszer üzemeltetését hét évre, 84 hónapra kívánja igénybe venni a cég, a berendezésnek húszmillió utas tájékoztatását kell ellátnia – derül ki a pályázati kiírásból. A társaság az ajánlatokat június 6-ig várja.

A Budapest Airport becslései szerint a repülőtér utasforgalma hét év múlva akár meg is haladhatja a 20 millió utast, ezért is írták ki ekkora kapacitásra az utastájékoztató rendszert.

Ez nem lehetetlen, hiszen áprilisban egymillió utas feletti forgalmat bonyolított Ferihegy. Ezzel minden eddigi utasrekord megdőlt, hiszen az év negyedik hónapjában még sohasem volt hét számjegyű a forgalom.

A repülőtér jelenleg évi 11,5-12 millió utas fogadására képes. A jelenleg zajló kapacitásnövelő beruházásokkal ez a szám 15-16 millióra nőhet. Mint ismert, idén januárban megkezdődött a tízezer négyzetméteres utasmóló kivitelezése az építési terület előkészítésével. A projekt húsz hónapot vesz igénybe a 2B terminál forgalmi előterén.

Egy új repülőtéri szálloda kivitelezése is jó ütemben halad a 2B terminállal szemközt a földi oldalon, ahonnan alig kétperces sétával lehet eljutni a terminál épületéhez. A négyemeletes Ibis Styles Budapest Airport Hotel 145 szobával, tágas konferenciaközponttal, étteremmel, valamint külön parkolóval várja majd vendégeit.

Emellett megkezdődött a légi áruszállításhoz kapcsolódó cargo city kialakítása a 2. terminál közelében, és nyáron egyszerre két csomagküldő szolgálat kap új logisztikai bázist az 1. terminál szomszédságában.

airportal.hu